Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Колишній головний рабин Москви закликав євреїв покинути Росію

    Пінхас Гольдшмідт, колишній головний рабин Москви, який залишив свою посаду після повномасштабного російського вторгнення в Україну, заявив, що російські євреї мають залишити країну.

    “Коли ми оглядаємося назад на російську історію, щоразу, коли політична система була в небезпеці, уряд намагався перенаправити гнів і невдоволення мас на єврейську громаду”, – сказав Гольдшмідт в інтерв’ю британській газеті Guardian.

    За його словами, це відбувалося “в царські часи та наприкінці сталінського режиму”. “Ми спостерігаємо зростання антисемітизму, тоді як Росія повертається до нового типу Совєтського Союзу, і крок за кроком залізна завіса знову опускається. Ось чому я вважаю, що найкращий варіант для російських євреїв – це виїхати”, – додав він.

    Гольдшмідт закликав євреїв покинути Росію, поки вони можуть це зробити – “перш, ніж їх зроблять цапами-відбувайлами” за тяготи, викликані війною проти України, передає Бі-Бі-Сі.

    Гольдшмідт подав у відставку зі своєї посади та залишив Росію у липні після відмови підтримати російське вторгнення в Україну. “На лідерів громад чинився тиск, щоб вони підтримали війну, і я відмовився це зробити. Я пішов у відставку, тому що продовжувати роботу як головний рабин Москви було б проблемою для громади через репресивні заходи, вжиті проти інакодумців”, – сказав Гольдшмідт Guardian.

    Наприкінці липня 2022 року Мін’юст Росії зажадав ліквідувати агентство “Сохнут”, яке допомагає людям єврейського походження з репатріацією до Ізраїлю.

    Найсвіжіше

    Популярне