Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Америки Елпідофор святкує свій день ангела

    2 листопада у день великомученика Елпідофора свій день ангела відзначає єрарх Вселенського патріархату, архієпископ Америки Елпідофор. Про це нагадали на сторінці Еллінського коледжу Святого Хреста.

    Архієпископ Елпідофор подякував усім за привітання в його адресу.

    «У цей день я глибоко зворушений і по-справжньому розчулений через численні привітання та добрі побажання, які надходять на мою адресу з нагоди іменин з усіх куточків країни та світу. І моя радість доповнюється триваючим духовним щастям, приуроченим до 31-ї річниці інтронізації Духовного Батька всіх нас, Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія, чиє перебування на цій посаді є невимовним благословенням як для православного, так і для світського світів», – зазначив він у Фейсбуці.

    Архієпископ Елпідофор є союзником України і засуджує несправедливе і злочинне російське військове вторгнення. Він вважає немислимим, що досі потрібно пояснювати, чому російське вторгнення в Україну є огидним явищем.

    «У третьому десятилітті двадцять першого століття для мене немислимо, що ми все ще повинні пояснювати, чому вторгнення в Україну – з жахливими злочинами, які його супроводжують, – є огидним. У Греції, де ми маємо чудовий світовий приклад перетину ідеалів демократії та християнства, не може бути іншого, як відверто і однозначно виступати проти військового вторгнення в Україну», – говорив архиєрей в інтерв’ю ЗМІ.

    5 жовтня 2022 року архієпископ Америки Елпідофор прийняв патріарха Александрійського і всієї Африки Феодора ІІ, який прибув до Сполучених Штатів Америки. Александрійська Церква є однією із тих, які визнали автокефалію ПЦУ.

    У вересні архієпископ Елпідофор звернувся до Московського патріархату з проханням наслідувати приклад Вселенського патріарха, «який знаходить відповідні рішення у всіх кризах і працює для миру у всьому світі».

    «Етнічні спалахи не допомагають, і Православні Церкви за жодних обставин не можуть виправдовувати кровопролиття», — сказав митрополит Елпідофор. «Церкви повинні працювати для відновлення миру, наслідуючи приклад нашого Вселенського патріарха, який десятиліттями веде Православ’я до спокійних портів», – наголосив він. Цього ж місяця Елпідофор зустрівся з патріархом Варфоломієм.

    У квітні митрополит Елпідофор привертав увагу США до війни в Україні та злочинів рф.

    «Російське вторгнення в Україну – сумна і, справді, болюча тема для всіх нас<…> для тих, хто чинить звірства, настане справедливість — у цьому чи в наступному житті. Образи, що надходять з Бучі, наповнюють наші серця великим болем і праведним обуренням. Коли ми розмірковуємо про втрату невинного життя — особливо дітей, — я прошу про одне: будь ласка, приєднайтеся до мене у хвилині тихої молитви до нашого Господа Ісуса Христа за всіх тих, хто страждає», – писав він у своїй статті. «Це війна однієї суверенної нації проти іншої. Але не будемо помилятися; ця несправедлива військова агресія також спричиняє непотрібну релігійну громадянську війну. У цьому відношенні відповідальність за потурання подібної неправедності лежить безпосередньо на керівництві російської православної церкви і, особливо, на патріарху Кірілі», – підкреслив єрарх Вселенського патріархату.

    Фото із служби у день ангела архієпископа Елпідофора

    Найсвіжіше

    Популярне