Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Немислимо, що ми повинні пояснювати, чому вторгнення в Україну є огидним, – архиєпископ Елпідофор

    Єрарх Вселенського патріархату, архиєпископ Америки Елпідофор вважає немислимим, що досі потрібно пояснювати, чому російське вторгнення в Україну є огидним явищем.

    «У третьому десятилітті двадцять першого століття для мене немислимо, що ми все ще повинні пояснювати, чому вторгнення в Україну – з жахливими злочинами, які його супроводжують, – є огидним. У Греції, де ми маємо чудовий світовий приклад перетину ідеалів демократії та християнства, не може бути іншого, як відверто і однозначно виступати проти військового вторгнення в Україну», – сказав архиєрей в інтерв’ю ЗМІ.

    Він зазначив, що відчуває велику образу, коли Афінський університет продовжує визнавати путіна почесним доктором.

    «… до мого обрання архиєпископом Америки я був активним академіком, який мав честь викладати в Університеті Арістотеля в Салоніках, академічній посаді, яку я ніколи не залишав. Як і численні академічні професори в Греції, я відчуваю глибоку образу, коли грецька університетська установа продовжує визнавати почесним доктором того, хто був натхненником і відповідальним за криваве вторгнення в Україну», – розповів єрарх.

    Архиєпископ Америки підкреслити, що всіх лідерів, духовних і політичних повинні характеризувати правдивість і чесність. За словами архієрея, жодна людина не стоїть над Божим законом, що полягає в тому, щоб любити ближнього, як самого себе, тому війна не може вважатися актом любові.

    Архиєпископ Елпідофор висловив співчуття біженцям із України і згадав, як сам був змушений тікати із власної країни.

    «Біженці з Сирії, України чи Афганістану обирають те саме, що, я думаю, вибрали б ми з вами, якби опинилися на їхньому місці; якби зіткнулися з війною, переслідуваннями, ув’язненнями та нестерпною бідністю. А якщо ми додамо до всіх цих негараздів швидко прискорювану зміну клімату, яка виштовхуватиме все більше і більше людей з сільської місцевості до міських центрів, які не можуть запропонувати роботу, тоді ми зрозуміємо, що імміграція – не є примхливим шляхом», – підсумував він.

    Найсвіжіше

    Популярне