П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Елпідофор: Москва повинна відмовитися від фантазій і приєднатися до Вселенського патріархату

    Архієпископ Американський Елпідофор звернувся до Московського патріархату з проханням наслідувати приклад Вселенського патріарха, «який знаходить відповідні рішення у всіх кризах і працює для миру у всьому світі».

    «Етнічні спалахи не допомагають, і Православні Церкви за жодних обставин не можуть виправдовувати кровопролиття», — сказав Елпідофорос у своїй промові під час церемонії призначення його почесним доктором Департаменту ділового адміністрування Університету Егейського моря.

    «Церкви повинні працювати для відновлення миру, наслідуючи приклад нашого Вселенського патріарха, який десятиліттями веде Православ’я до спокійних портів», – наголосив він.

    Основна промова Архиєпископа Америки під час церемонії проголошення мала назву «Управління кризою у Вселенському патріархаті».

    «Для мене велика честь отримати ступінь почесного доктора», — зазначив він. «Але я хочу віддати належне інституції Вселенського Патріархату, яка вшанувала мене, оскільки я був кодером, потім головним секретарем, а потім митрополитом Бурси, а сьогодні Архиєпископом Америки. Я хочу віддати належне Великій Церкві Христовій, Першопрестольній Церкві Константинополя і нашому Вселенському патріарху», – сказав він.

    «Віддати належне Вселенському патріарху, який веде Церкву до спокійних портів, долаючи кризи та бурі. в сучасній історії, мудро керуючи світовим православ’ям». У Вселенського патріархату є стратегія вирішення кризи та різноманітних проблем, які хвилюють суспільство та Православ’я», — підкреслив він.

    Він навіть згадав про кризи, якими успішно керував Патріархат і знайшов відповідні рішення в Церквах Єрусалиму, Кіпру та України.

    Архієпископ Америки у справі Церкви України, де, за його словами, «були конфліктні та звинувачені юрисдикції», зазначив, що Вселенський престол намагався вирішити питання у співпраці з Московським патріархатом. Але Московський патріархат, за його словами, відкладав, знижував і зрештою переривав спроби її вирішення.

    «Після нещирого ставлення Московського патріархату, після того, як в останню хвилину не прибув на Вселенський Собор на Криті, Вселенський патріархат вирішив взяти ініціативу для вирішення українського питання, рішення якого дотримуються Олександрійський патріархат і Церкви Греції та Кіпру.

    «Сестри Православних Церков не пішли на московський абсурд і поминають Патріарха Московського, а Московський Патріархат ізольований.

    «Московська Церква, — підкреслив він, — повинна відмовитися від фантазій і поважати Вселенський патріархат та інші Православні Церкви та приєднатися до них».

    «Оскільки синодальність відіграє ключову роль у врегулюванні криз», — підкреслив він. Синодальність – це ідентичність Церкви, і все церковне життя структуроване синодально», – зазначив він.

    Найсвіжіше

    Популярне