Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбувся собор Латвійської Церкви. Чи буде неканонічна автокефалія від Москви?

    20 жовтня у Ризькому храмі Усіх Святих відбувся собор Латвійської Православної Церкви Московського патріархату у якому взяли участь як священнослужителі, так і миряни. На порядку денному було два питання – звернення до патріарха Московського Кіріла про надання ЛПЦ статусу автокефальної церкви та внесення відповідних змін до статуту ЛПЦ.

    Згідно з новим Законом про Латвійську Православну Церкву, ініційованим президентом Латвії Егілом Левітсом і затвердженим Сеймом, ці поправки до статуту необхідно було внести до 31 жовтня поточного року.

    Судячи з листів, що розповсюджуються в соціальних мережах від делегатів собору, всі поставлені завдання були виконані, інформує Духовний Фронт України з посиланням на bb.lv.

    Анонімний делегат від мирян повідомив: “Брати і сестри! Сьогодні відбувся собор Латвійської Православної Церкви, на якому мені випала честь бути делегатом нашого храму. Найважливіше на сьогодні: 1) Ми не в розколі. 2) Усі Святі обряди дійсні. 3) Йде канонічний процес утвердження самостійності нашої Церкви від Московської патріархії. 4) Сьогодні … патріарху Кірілу затверджено прохання про дарування автокефалії, яке буде відправлено найближчим часом.

    Не піддавайтесь жодній паніці! Не слухайте тих, хто каже, що не можна ходити до храмів та причащатися! На цей час не порушено жодного канонічного правила! Митрополит просив усіх молитися за нього та за нашу Святу Церкву! Амінь!»

    Священик Латвійської Православної Церкви: “Добрий день! Собор відбувся. Як я й казав, прийнято – виконати закон (держави, – ред.) та внести зміни до юридичного статуту. І звернутися до … патріарха Кіріла із закликом про допомогу в канонічному вирішенні ситуації, що склалася. Інших рішень не ухвалювали. Голосували 161, за 160, проти 1, 0 утрималися».

    У роботі собору взяли участь делегати у кількості 161 особа. Які конкретно було внесено поправки до статуту ЛПЦ, на цей час невідомо.

    Як зазначав раніше президент Левітс, нові поправки до Закону про Латвійську ПЦ відновлять її історичний статус і виключать з неї будь-яку владу Московського Патріархату.

    Незалежність для Латвійської Церкви Моспатріархату

    Нагадаємо, 8 вересня Латвійський сейм з ініціативи президента Егілса Левітса оголосив про повну незалежність Латвійської Православної Церкви, яка до того підкорялась Московському патріархату. У Московському патріархаті це викликало шквал негативних коментарів і критики. Зокрема архиєрей РПЦ Леонід (Горбачов) накинувся на Латвійську Церкву через «беззубу позицію». Також у РПЦ осудили унезалежнення їх філії в Латвії через прийняття відповідного закону. Росіяни звинуватили Латвію у антиросійському курсі, через автокефалію Латвійської Церкви.

    Також МЗС рф негативно відреагувало на автокефалію ЛПЦ. У МЗС рф закликали Латвію не втручатися у «церковні справи».

    Після цих змін Синод Латвійської Православної Церкви закликав духовенство і мирян зберігати мирний устрій духу, підтримувати єдність нашої Церкви, неухильно дотримуючись законів нашої Латвійської Держави.

    Пізніше президент Латвії затвердив керівництво Латвійської Православної Церкви.

    РПЦ втратила сотню парафій в Латвії

    Московський патріархат втратив вплив над умами однієї із країн Європи. РПЦ більше нічого не залишається, як мовчки спостерігати за викоріненням впливу Моспатріархату в Латвії і називати це «втручанням в справи Церкви». Виникає питання, чи надасть неканонічний томос Московський патріарх Кіріл? Чому неканонічну? Бо Томос про автокефалію може надавати лише Вселенський патріарх. Якщо і надасть, то томос буде складено так, як і для УПЦ МП. Тобто з одного боку ЛПЦ буде «незалежна і самостійна», а з іншого «частина РПЦ». Тобто Кіріл може надати ЛПЦ статус «незалежної частини РПЦ».

    За даними латвійського Мін’юсту, на 2020 рік у власності ЛПЦ було 128 діючих храмів та інших релігійних споруд, у яких служили 114 кліриків. Загальна кількість парафіян становила 250 тис., що робить ЛПЦ третьою найбільшою церквою Латвії (після лютеран – 700 тис., католиків – 324 тис.).

    Надіємось влада України візьме приклад з Латвії і займеться питанням незалежності УПЦ МП від Московського патріархату так само як це зробили в Латвії.

    Після часткового розриву РПЦ з УПЦ МП, проголошення автокефалії Православної Церкви в Латвії стало новим серйозним ударом по авторитету Московського патріархату і впливу його в православ’ї та навіть у світі. РПЦ одним розчерком пера влади Латвії зменшилась на кількасот тисяч вірян. Також під питанням РПЦ в Естонії і Литві. Таким чином РПЦ стала токсична за межами росії. Тільки в Африці їй вдається підкупом переманювати на свою сторону людей.

    Найсвіжіше

    Популярне