Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ осудили унезалежнення їх філії в Латвії через прийняття відповідного закону

    Депутати латвійського Сейму 8 вересня ухвалили поправки до закону про Православну Церкву, які передбачають самостійність Латвійської православної церкви та її незалежність від Московського патріархату.

    У прес-службі Сейму зазначили, що до 31 жовтня Латвійська церква має привести свій статут у відповідність до поправок, внесених до закону про статус церкви.

    У РПЦ назвали незалежність Латвійської Церкви від Москви «втручанням» в справи Церкви. Таке твердження зробив радник патріарха Московського Кіріла протоєрей Нікалай Балашов, передає ТАСС.

    «Нечастий випадок: парламент держави, де Церква за конституцією відокремлена від держави, самостійно проголошує автокефалію Церкви та пропонує Церкві переробити свій статут. І термін поставили контрольний. Зовсім уже переплутали Боже та кесареве!» – сказав протоєрей РПЦ Балашов.

    Раніше глава литовського уряду Інгріда Шимоніте також висловилася за відокремлення православної церкви в Литві від Московського патріархату – вона закликала перевести Віленсько-Литовську єпархію РПЦ під егіду Константинопольського патріарха Варфоломія.

    РПЦ втратила сотню парафій в Латвії

    Московський патріархат втратив вплив над умами однієї із країн Європи. РПЦ більше нічого не залишається, як мовчки спостерігати за викоріненням впливу Моспатріархату в Латвії і називати це «втручанням в справи Церкви».

    Після часткового розриву РПЦ з УПЦ МП, проголошення автокефалії Православної Церкви в Латвії стало новим серйозним ударом по авторитету Московського патріархату і впливу його в православ’ї та навіть у світі. РПЦ одним розчерком пера влади Латвії зменшилась на кількасот тисяч вірян.

    За даними латвійського Мін’юсту, на 2020 рік у власності ЛПЦ було 128 діючих храмів та інших релігійних споруд, у яких служили 114 кліриків. Загальна кількість парафіян становила 250 тис., що робить ЛПЦ третьою найбільшою церквою Латвії (після лютеран – 700 тис., католиків – 324 тис.).

    Що цікаво негативні коментарі щодо уряду Латвії дає звільнений з Відділу Зовнішньоцерковних зв’язків протоєрей РПЦ Нікалай Балашов. Зміни в РПЦ відбулись після проведення собору УПЦ МП і самовільного змінення статуту. Балашов відповідав за український напрямок. Після втрати Латвії можливо відбудуться нові звільнення і рокіровки в лавах РПЦ.

    Надіємось влада України візьме приклад з Латвії і займеться питанням незалежності УПЦ МП від Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне