Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    РПЦ звільнила Балашова, який відповідав за УПЦ МП. Що це означає?

    Заступник голови синодального Відділу зовнішніх церковних зв’язків протоєрей Ніколай Балашов залишив свою посаду, яку обіймав понад 13 років.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на сайт РПЦ.

    Священник Нікалай Балашов курирував у Російській Православній Церкві головним чином взаємини з іншими помісними Православними церквами, а також «українське питання», тобто відповідав за філію РПЦ в Україні – так звану «УПЦ» московського патріархату.

    «Священний Синод задовольнив прохання протоєрея Ніколая Балашова про звільнення з посади заступника голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків, висловивши йому подяку за понесені праці, і благословив йому продовжити діяльність у сфері зовнішніх церковних зв’язків як радника Патріарха Московського…», – йдеться в офіційному рішенні журналу №87 Синоду РПЦ.

    При цьому секретаря Відділу зовнішніх церковних зв’язків з міжправославних відносин РПЦ протоєрея Ігоря Якимчука цього ж дня було призначено виконувачем обов’язків заступника голови відділу.

    Крім того, Синод РПЦ призначив заступником голови того ж відділу протоєрея РПЦ Миколу Ліщенюка з тимчасовим збереженням за ним посади настоятеля подвір’я РПЦ у Карлових Варах, представника РПЦ при Православній церкві Чеських земель та Словаччини.

    Також РПЦ ліквідувала Управління Московської патріархії по закордонним установам заради «посилення координації участі зарубіжних установ РПЦ у зовнішній церковній діяльності». Тепер всі функції колишнього управління виконує Відділ зовнішніх церковних зв’язків.

    Що означають ці зміни?

    Після початку повномасштабного нападу Росії на Україну в УПЦ МП не могли залишатись у відкритому підпорядкуванні російській Церкві. Там вдались до окозамилювання і провели 27 травня 2022 року Собор УПЦ МП на якому не було проголошено незалежність їх структури від Москви, втім підтверджено статус, який УПЦ МП нібито вже має від 1990-х років. Однак статут УПЦ МП таки змінили і прибрали ряд пунктів, які показували їхнє підпорядкування кривавому патріарху Кірілу, який благословляє і виправдовує російських вбивць.

    Навіть такі невиражені зміни стали неприйнятними в Москві. Очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв), щоб хоч якось виправдатись за провал українського напрямку почав діяти за старими радянськими методами – звільненням керівників, які відповідали за зовнішню політику РПЦ. Так у червні звільнили Іларіона (Алфеєва), багаторічного голову Відділу зовнішніх церковних зв’язків. Тепер звільнили і протоєрея РПЦ Ніколая Балашова, який відповідав за “українське питання”.

    Проте чи допоможуть ці зміни досягнути якогось прогресу для РПЦ в Україні? Навряд. Ні в РПЦ, ні в УПЦ МП, схоже, немає дорожньої карти, як діяти далі, щоб зберегти єдність і вплив в умовах війни росії. Архієреї УПЦ МП не бажають бути гарматним м’ясом і “козлами відпущення” в надії вислужитись перед Гундяєвим і отримати від нього щедрі винагороди. Все-таки українські парафії їм таки вигідніші, ніж російські рублі. Хоча тут мова навіть не про гроші, а про збереження власного життя, адже співпраця з окупантами карається законом. Саме так можна було б розцінити виконання вказівок московського патріарха архієреями УПЦ МП.

    Втім РПЦ таки добилась успіху на окупованих територіях. В ОРДЛО і Криму архієреї УПЦ МП нібито без примусу заявили про перехід напряму під Гундяєва.

    Автор: диякон ПЦУ Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне