Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Церква у Латвії вперше прокоментувала вихід з-під влади РПЦ

    Зміна юридичного статусу Церкви не змінює Православну Віру, догмати, Літургічне життя Церкви, календарний стиль, сакральну богослужбову мову, обряди, традиції та внутрішнє церковне життя.

    Про це говориться в заяві, оприлюдненій на сайті Латвійської православної Церкви Московського патріархату.

    “8 вересня, з ініціативи Президента Латвійської Держави пана Егіла Левітса, Сейм Латвійської Республіки вніс зміни до Закону про Латвійську Православну Церкву. Це рішення має юридичний характер і прийняті зміни стосуються юридичного статусу Церкви. Держава встановила статус нашої Церкви як автокефальний. Держава визначила, що Латвійська Православна Церква юридично незалежна від жодного церковного центру, що знаходиться за кордонами Латвії, зберігаючи духовне, молитовне та літургійне спілкування з усіма канонічними Православними Церквами світу. Зміна статусу не змінює Православну Віру, догмати, Літургічне життя Церкви, календарний стиль, сакральну богослужбову мову, обряди, традиції та внутрішнє церковне життя”, – говориться в повідомленні.

    Синод Латвійської Православної Церкви з любов’ю закликає духовенство і мирян зберігати мирний устрій духу, підтримувати єдність нашої Церкви, неухильно дотримуючись законів нашої Латвійської Держави.

    “Перебуваючи духовно та молитовно у непорушній єдності з усім Православним світом, збережемо чистоту нашої Віри та зміцнюватимемо Святе Православ’я на Латвійській землі. Просимо Всіх віруючих старанно і палко молитися за нашу Святу Церкву, нехай збереже Її у мирі та добробуті Милосердний Господь”, – підсумовується в повідомленні.

    Сейм Латвії ухвалив закон про незалежність Латвійської православної Церкви (ЛПЦ) від Російської православної церкви Московського патріархату. Закон був внесений президентом країни Егілсом Левітсом.

    У пресслужбі Сейму зазначили, що до 31 жовтня Латвійська Церква має привести свій статут у відповідність до поправок, внесених до закону про статус церкви.

    У РПЦ назвали незалежність Латвійської Церкви від Москви «втручанням» в справи Церкви. Таке твердження зробив радник патріарха Московського Кіріла протоєрей Ніколай Балашов.

    Найсвіжіше

    Популярне