П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Глава уряду Чорногорії запропонував Папі Римському зустрітись з патріархом Кірілом у Чорногорії

    Під час особистої зустрічі з Папою Римським Франциском 10 жовтня прем’єр-міністр Чорногорії Дрітан Абазовіч запропонував, щоб можлива зустріч понтифіка з Московським патріархом Кірілом могла відбутися в його країні.

    У розмові з Catholic News Agency Дрітан Абазович зазначив, що «ми крихітна та мирна країна без політичних претензій. У нас немає великої економіки в конкуренції з іншими країнами. Ми православна країна, але нас сповнює дух діалогу. Отже, ми можемо бути країною, де Папа може організовувати важливі зустрічі з іншими світовими релігійними лідерами».

    Абазовіч сказав: «Я запросив Папу Римського відвідати Чорногорію, і я натякнув Папі, що Чорногорія, якщо він погодиться з цим, може бути правильним місцем для спроби організувати зустріч з патріархом Московським Кірілом, лідером РПЦ, в Чорногорії».

    У 2020 році ходили чутки про можливий папський візит до Чорногорії. Це була б зупинка під час поїздки на Кіпр і в Грецію. Однак подорож до Кіпру та Греції відбулася у 2021 році і не включала візиту до Чорногорії.

    Переговори щодо другої зустрічі Папи Римського Франциска та патріарха Московського Кіріла — після їхньої зустрічі у 2016 році — тривають ще до війни в Україні.

    Папа та патріарх справді зустрілися у режимі відеоконференції 6 березня, а особиста зустріч мала відбутися в Єрусалимі 14 червня наприкінці поїздки до Лівану, яку також скасували.

    Більше того, Папа Римський Франциск пізніше в інтерв’ю заявив, що зустріч з російським патріархом визнається недоцільною.

    Іншим місцем зустрічі став Казахстан 14 вересня, де Папа Франциск і патріарх Кіріл мали взяти участь у З’їзді лідерів світових і традиційних релігій. Проте незадовго до зустрічі патріарх Кіріл відмовився від участі.

    Саме в цьому контексті прем’єр-міністр Чорногорії зараз пропонує свою країну для такої зустрічі. Прем’єр-міністр Чорногорії додав, що «глобалізація виникла через невдачу держави як моделі», тоді як зараз питання національних держав знову захоплює заголовки газет і пробивається в політичні рухи.

    «Нам потрібна, перш за все, солідарність між націями. У нас була проблема коронавірусу, що почалася в Китаї, але стала глобальним моментом, і нам потрібна була солідарність. І зараз ми не можемо згортати агресію Російської Федерації проти України як локальне питання. Наприклад, є енергетична криза, пов’язана з нею. Тому одній країні це не подолати. Незалежно від того, наддержава вона чи ні, вона не може вирішити всі проблеми сама».

    За словами Абазовіча, «нам потрібно більше думати про глобальну єдність і, звичайно, глобальні зміни, що стосуються глобальної етики. Нам не потрібно виходити з ООН. Нам потрібна продуктивніша та ефективніша ООН».

    «Відносини з Папою Римським мають вирішальне значення для досягнення цієї мети, оскільки римський понтифік є «якимось чином лідером близько 1,3 мільярда людей, і він відіграє вирішальну роль у глобальному суспільстві».

    Прем’єр-міністр не сумнівається: підтримка Папи Римського та інших релігійних лідерів може змінити ситуацію.

    CNA взяло інтерв’ю у прем’єр-міністра Чорногорії одразу після презентації його книги «Критика глобальної етики» в Римі. Папа Франциск отримав особисту копію під час зустрічі з прем’єр-міністром.

    «Коли Папа побачив заголовок, він вигукнув: «Це мої теми, я говорю про це весь час», — сказав Абазовіч.

    Абазовіч підкреслив, що критика глобальної етики потрібна, оскільки «глобалізація — це непогано, але ми руйнуємо земну кулю через глобалізацію, і тому нам потрібно знайти спосіб зробити глобалізацію кращою, зробити глобалізацію більш функціональною, більш справедливою».

    Найсвіжіше

    Популярне