Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Кіріл подякував Естонському митрополиту за «збереження єдності духу»

    Структура РПЦ в колишніх країнах РПЦ зазнає краху, але Московський патріарх не втрачає надії і розсилає вітання, принаймні в електронному варіані. Він привітав митрополита Таллінського та всієї Естонії Євгена (Решетнікова) з 65-річчям, відзначивши його внесок у збереження «православної єдності».

    Привітання очільника РПЦ публікує сайт Московського патріархату.

    Напередодні МВС Естонії викликало предстоятеля Естонської православної церкви митрополита Таллінського Євгена та закликало його дистанціюватися від заяв керівництва Московського патріархату. Синод Естонської православної церкви виступив із засудженням російської війни проти України.

    «Ви здійснюєте непросте предстоятельське діяння на Естонській землі і маєте піклування про розвиток церковного життя, навчаєте клір і паству ходити рятівним шляхом євангельських заповідей і зберігати єдність духу в союзі миру», – написав Московський патріарх Кіріл у привітанні.

    Раніше МВС Естонії погрожувало позбавити місцевого митрополита РПЦ посвідки на проживання через провоєнну позицію.

    28 вересня Духовний Фронт України повідомляв, що міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс в інтерв’ю суспільній телерадіокомпанії ERR сказав, що викликав до міністерства митрополита Євгєнія, предстоятеля Естонської православної церкви Московського патріархату, щоб поспілкуватися на тему недавніх заяв Російської православної церкви.

    Також одна із політичних партій Естонії заговорила про заборону Московського патріархату. У РПЦ не винайшли нічого кращого, як лякати Естонію погіршенням становища в країні. 

    У березні 2022 року митрополит Талліннський і всієї Естонії Євгєній в інтерв’ю не заперечував, що Росія вторглася на територію України, але не став засуджувати її керівництво за розв’язану війну, пославшись на різні трактування агресії.

    Також за словами речника ПЦУ, Латвійська Церква могла би піти шляхом Естонії.

    Варто відзначити, що у мережі активно обговорюють смерть патріарха РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне