Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    МВС Естонії викликала до себе митрополита РПЦ через заяви Кіріла

    Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс в інтерв’ю суспільній телерадіокомпанії ERR сказав, що викликав до міністерства митрополита Євгєнія, предстоятеля Естонської православної церкви Московського патріархату, щоб поспілкуватися на тему недавніх заяв Російської православної церкви.

    “Насамперед, що стосується цих заяв у Росії, то йдеться про по-справжньому страшні речі. Це схоже на деякі терористичні ісламістські держави, в яких релігійні лідери закликають до насильства, війни та вбивств. Це те, що ми в Естонії засуджуємо і не допустимо”, – заявив міністр.

    Глава Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кіріл заявив днями, що у війні проти України російські солдати виконують своє покликання та обов’язок перед батьківщиною та суспільством, тому їхні дії можна порівняти з самопожертвою. За словами Кіріла, загиблим російським солдатам буде прощено абсолютно всі їхні гріхи. 27 вересня Кіріл у проповіді після літургії у храмі Христа Спасителя заявив про важливість духовної мобілізації, яка, за його словами, має допомогти “повному примиренню Росії та України”. При цьому “примирення” у розумінні РПЦ не повинно йти шляхом “небезпечних компромісів”.

    “Що ж стосується діяльності Російської православної церкви Московського патріархату в Естонії, то ми стежимо за ними. Ми запросили митрополита Євгєнія до міністерства, щоб поспілкуватися з ним на ці теми. І ми очікуємо, що митрополит чітко заявить, що він дистанціюється від цих заяв”. І що Російська православна церква, яка підпорядковується Москві, тут в Естонії таку діяльність не підтримає”, – додав Ляенеметс.

    У березні митрополит Євгєній в інтерв’ю не заперечував, що Росія вторглася на територію України, але не став засуджувати її керівництво за розв’язану війну, пославшись на різні трактування агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне