Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП заявили, що священник, який перейшов у ПЦУ в Зазим’ї захопив свій храм

    17 вересня 2022 року Свято-Воскресенська парафія села Зазим’я (Київської області) Православної Церкви України вперше звершила молитву в своєму храмі разом із священником Анатолієм Слиньком. Це була перша молитва громади ПЦУ в храмі, бо після голосування про перехід 17 липня 2022 року парафіяни не мали на руках документів, які б надавали релігійній громаді право звершувати богослужіння у храмі.

    Молитва вірян ПЦУ у храмі неабияк не сподобалась представникам РПЦ в Україні. Вони не змогли придумати нічого кращого, як звинуватити отця Анатолія і колишніх парафіян УПЦ МП у рейдерстві.

    «У Зазим’ї рейдери ПЦУ захопили Воскресенський храм УПЦ», – пишуть на сайті «СПЖ» і подають ситуацію в однобокому світлі. Офіційний сайт УПЦ МП взагалі переплюнув навіть пропагандистів із «СПЖ». В УПЦ МП вийшла стаття: «Прихильники ПЦУ не захотіли домовлятися та, попираючи усі закони, захопили старовинний храм УПЦ у Зазим’ї на Київщині».

    Коли до ПЦУ переходить лише парафія, то байки про рейдерство ще можна якось притягнути «за вуха». Але коли парафія і священник проголосували за перехід до ПЦУ, то як вони можуть стати рейдерами?

    Отець Анатолій родом із села Зазим’я, храм побудував його прапрадід – архієпископ Павло Суботовський, а в храмі він прислуговує з дитинства вже 30 років із яких у священному сані 16 років. В уяві «СПЖ» і УПЦ МП отець Анатолій, який багато років служив в цьому храмі Зазим’я, після голосування одномоментно став «рейдером».

    Хоч приєднання до ПЦУ відбулось згідно із чинним законодавством, а сама громада дочекалась оформлення документів, на офіційному сайті УПЦ МП і «СПЖ» бездоказово брешуть про «захоплення храму» і «попирання усіх законів». І це при тому, що громада УПЦ МП була перереєстрована на ПЦУ, а голосування відбулось згідно з законодавством. Нової релігійної громади ніхто не створював.

    Такі публікації навколорелігійного, пропагандистського сайту «СПЖ» і офіційного сайту УПЦ МП створюють ряд проблем для України і грають на руку Москві. В УПЦ МП  заперечують право релігійних громад на самовизначення з релігійними Центрами, право на свободу вибору. Також, не доведені в суді заяви про «рейдерство» розпалюють міжконфесійну ворожнечу в Україні, яка потребує єднання, а не розділення. Крім цього публікації «СПЖ» розходяться потім на офіційні сайти УПЦ МП і РПЦ, без суттєвих зауважень в тому, що священник не може сам в себе захопити храм і що «рейдерство» не доведено на законодавчому рівні.

    Також публікації УПЦ МП і «СПЖ» про «рейдерство» дають російській пропаганді потрібну картинку для населення. В Москві людям покажуть, як «українські нацисти» виганяють священників «УПЦ» Московського патріархату з храмів. Ці сюжети припідносяться в росії, як підтвердження слів Путіна про «гоніння Київського режиму на УПЦ МП». Не важко здогадатись, що після таких сюжетів про «захоплення» росіян проситимуть захистити УПЦ МП від «нацистів», шляхом відправлення в зону «спеціальної воєнної операції в Україні».

    Ця вся брехня «СПЖ» і УПЦ МП діє в тандемі з Російською православною Церквою, а отже і з російською федерацією на шкоду Україні.

    Раніше сайт «СПЖ», який лобіює УПЦ МП, публікував брехню РПЦ про обстріл монастиря ЗСУ. За день до вторгнення ДФУ писав, що у філії РПЦ в Україні підігрують Кремлю, заявляючи про «гоніння та переслідування» збоку української влади.

    Громада ПЦУ в Зазим’ї

    Найсвіжіше

    Популярне