П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Львівський священик завершує на Лисянщині будівництво храму ПЦУ за власним проєктом

    Протягом останніх 15 років православні віряни Лисянки домагалися, аби в їхньому селищі була українська церква. На вулиці Тракторній, яка зовсім не центральна, люди придбали хату-мазанку, яку переобладнали в тимчасову церкву і звернулися з проханням прислати їм священника, пишуть Вісті Черкащини.

    –Я родом із села Головецько Старосамбірськото району Львівської області, де народився в багатодітній сім’ї, закінчив тамтешню школу і від малих літ мріяв стати священником, – розповів священник Іван Мазур. – Врешті моя мрія здійснилась. 2015 року я був рукопокладений в сан священника. А вже у 2019 році зареєстрував у Лисянці православну церкву Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ, де служу до цього часу і почуваюся щасливим, бо за Божим благословенням потрапив у край Богдана Хмельницького і Тараса Шевченка.

    На придбаній невеличкій ділянці землі біля хати, яку тимчасово переобладнали, вирішили будувати нову церкву. З цією метою Іван Мазур на своїй сторінці у Фейсбуці звернувся по допомогу до громади. На його прохання відгукнулись сотні людей. На створений благодійний рахунок почали надходити гроші.

    Іван Мазур став і автором проєкту церкви. Він досить незвичайний для православних культових споруд як за зовнішнім архітектурним рішенням, так і внутрішнім оформленням. Тут не буде на стінах традиційних розписів з біблейськими сюжетами, що дуже дорого в нинішніх умовах, а будуть вишивки і гаптування в українському стилі. Доповнять обстановку храму кований іконостас шполянських майстрів, унікальні картини святих, виконані на склі донькою Івана Мазура та тепла підлога.

    Сам отець Іван в часи, вільні від церковних відправ, знявши рясу, ставав помічним робітником для майстрів: носив пісок, воду, подавав цеглу.

    Кількість вірян у церкві постійно зростає. На вінчання та похорони кличуть отця вже й села, що за десятки кілометрів від Лисянки. З початком війни вирішилося болісне питання про храм, який захопив московський патріархат у сусідній Бужанці. Там своє слово сказала тероборона: храм віддали в руки прихожан ПЦУ. В ньому нині теж править Службу Божу отець Іван Мазур. А будівництво церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ в Лисянці йде до завершення. Це буде перший новозбудований український храм не лише на Лисянщині, а й на Черкащині під час російсько-української війни.

    Найсвіжіше

    Популярне