Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У росії «спростували чутки» про тиск на рабинів від початку війни рф в Україні

    Президент Федерації єврейських громад Росії (ФЄГР) Алєксандр Борода спростував твердження про те, що російська влада чинила тиск на російських рабинів із початку війни в Україні.

    «Головний рабин Росії Берл Лазар і близько до тиску нічого не відчував, і я теж», – заявив Борода, передає Інтерфакс.

    «КЕРООР за минулі пів року втратив як мінімум двох релігійних лідерів – головного рабина Москви Пінхаса Гольдшмідта і рабина Воронежа Авігдора Носікова. Гольдшмідт неодноразово виступав в ізраїльській пресі, де стверджував, що представники державної влади РФ переконували підтримати спеціальну військову операцію в Україні (війну рф, – ред.). Гольдшмідт і Носіков покинули Росію ще напровесні», – пише видання.

    Тим часом рабин Борода висловив сумнів у тому, що на Гольдшмідта справді тиснула російська влада.

    «Крім того, що на нас не чинився ніякий тиск, ми вважаємо, що Пінхас Гольдшмідт придумав цю історію, тому що ні на кого, крім нього, не чинився тиск. Ніколи. Ніхто інший не заявляв ні про що подібне», – повторив Борода.

    Він розповів, що раніше виступав в ізраїльській пресі та просив Гольдшмідта назвати ім’я того, хто на нього тиснув.

    «Я не думаю, що він та людина, на яку повинні чинити тиск. Він не був тут основним спікером або тим, хто висловлював думку єврейської громади», – вважає рабин.

    Президент ФЄГР також повідомив, що з лідерів громад цього об’єднання ніхто не залишив своє місце служіння цього року, причому, як зазначив Борода, таким було рішення самих рабинів.

    Своєю чергою Берл Лазар заявив на конференції, що на першому місці для духовного лідера люди і подякував рабинам Росії та України, які не покинули віруючих. Лояльний до Кремля рабин також згадав критиків, які докоряли їм за неосудження путінських злочинів.

    «Політика – це точно не наша справа, – вважає рабин. – Залишити громади через політику – це, на мій погляд, для рабина просто зрада. Це означає, що для такого лідера головне – особистий інтерес, а не інтереси нашого народу», – лицемірно завив Берл Лазар.

    Також росія культивує антисемітизм та закриває єврейські організації.

    Раніше повідомлялось, що російська влада змушує релігійних лідерів підтримати війну в Україні. Від початку війни головний єврейський рабин Москви Пінхас Гольдшмідт і лютеранський єпископ Дітріх Брауер покинули росію.

    За словами невістки Гольдшмідта Авіталь Чижик-Гольдшмідт, рабин і його дружина “піддалися тиску з боку влади, щоб публічно підтримати “спеціальну військову операцію” – і відмовилися”.

    “Нам не дозволяли говорити про війну, молитися про мир або зв’язуватися з нашими українськими братами і сестрами”, – сказав лютеранський єпископ Дітріх Брауер в інтерв’ю в Німеччині.

    Також росія культивує антисемітизм та закриває єврейські організації. Також росія наказала Єврейському агентству припинити діяльність в країні.

    Найсвіжіше

    Популярне