П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Парафіяни київського костелу у відкритому листі вимагають передати храм Католицькій Церкві

    6 вересня 2022 року парафіяни київського костелу святителя Миколая, який після пожежі потребує термінової реставрації, звернулися з відкритим листом до влади та всіх небайдужих громадян України, вимагаючи негайно передати святиню парафії Католицької Церкви і тим самим забезпечити можливість реставрації.

    Лист парафіян розміщено на сторінці костелу у Facebook.

    У листі нагадали, що 3 вересня 2021 року після пожежі, яка повністю знищила орган, Мінкульт і парафія РКЦ підписали Меморандум про передачу Миколаївського костелу громаді РКЦ до 1 червня 2022 року. 24 лютого 2022 року керівництво Національного будинку органної та камерної музики України (НБОКМУ) передало настоятелю парафії ключі та повну опіку над будівлею. НБОКМУ отримав у користування приміщення Жовтневого палацу.

    «З того часу костел відновив своє первинне призначення й досі служить не лише місцем проведення богослужінь, а й осередком гуманітарної допомоги, підтримки віруючих та тимчасовим прихистком для вимушених переселенці», – зазначили автори листа. Проте юридичного оформлення передачі Миколаївського костелу релігійній громаді РКЦ не відбулося.

    При цьому, йдеться у листі, костел потребує негайної реставрації. Релігійна громада щосили намагається врятувати святиню:було розкупорено підлогу від плит, усунуто плісняву, забезпечено просихання, «власними силами парафія відремонтувала відмостку та дощове водовідведення для припинення і запобігання у подальшому попадання дощової води до підвальних приміщень костелу; встановлено автентичні лавки замість обгорілих крісел тощо».

    Автори листа розповіли, що на парафії було створено опікунську раду костелу, до якої увійшли фахівці з різних сфер суспільного життя – будівельники, проектанти, реставратори, науковці, представники культури. Для залучення коштів благодійників було утворено благодійний фонд «Відродження Київського Храму св. Миколая». Вдалося домовитися із закордонними організаціями щодо фінансової підтримки реставрації костелу, зокрема, свою участь у відновленні храму підтвердили благодійні організації з Америки, Бельгії, Італії, Польщі, Швейцарії та інші.

    «Єдиною умовою виділення коштів залишається передача костелу у постійне користування парафії. <…> держава не має необхідних коштів для належного відновлення й збереження будівлі костелу, тому просимо дозволити парафії самостійно подбати про культову споруду, а саме: передати костел у безстрокове безоплатне користування релігійній громаді», – закликали парафіяни Миколаївського костелу.

    «Вимагаємо: забезпечити невідкладне юридичне оформлення передачі у постійне користування римсько-католицької парафії святого Миколая м. Києва культової будівлі Миколаївського костелу», – йдеться у заключній частині листа.

    Нагадаємо, у столичному костелі св Миколая встановили лавки замість стільців. Також у червні МКІП заявив, що костел святого Миколая в Києві не передавали релігійній громаді.

    Найсвіжіше

    Популярне