П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “Браточкi, трымайцеся!” – архиєпископ РПЦ на спокої підтримав українців

    Колишній архиєпископ Гродненський Білоруського екзархату Російської православної церкви Артемій (Кіщенко), звільнений на спокій у червні 2021-го на вимогу влади Білорусі, дав інтерв’ю виданню “Вєра+”, в якому, зокрема, засудив війну РФ з Україною та позицію керівництва РПЦ:

    — Владико, як ми сприйняли новину про напад Росії на Україну 24 лютого?
    — Не по-християнськи!
    — Як Ви загалом оцінюєте позицію керівництва Російської православної церкви, зокрема патр. Кіріла, саме з цієї ситуації з так званою «спецоперацією»?
    — Я вважаю, що це не від Духу Святого.
    — Що може зробити простий християнин, аби допомогти Україні?
    — А найпростіше, що може зробити простий християнин, має молитися за Україну.
    — Владико, якби у Вас була можливість звернутися до українців, не лише до православних, а просто як християнського пастиря до людей, ось які слова вам би їм хотілося сказати?
    — Я б сказав: “Браточкi, трымайцеся! Хрыстос Уваскрос!”

    2021-го року тоді архиєпископ Гродненський Артемій став одним з перших єрархів РПЦ, який висловився про ситуацію в Білорусі і засуджувати насильство з боку силовиків, коли після президентських виборів торік почалися протести незгодних з їх результатами.

    Справжньою причиною його звільнення на спокій, найвірогідніше, стало те, що Артемій (Кіщенко) відкрито виступав проти невиправданого насильства з боку білоруських силовиків у відношенні учасників масових протестів у країні.

    Найсвіжіше

    Популярне