П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    “За придушення супротиву в єпархії”: Моспатріарх Кіріл нагородив архієрея Білоруського екзархату

    Очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) заохочує архієреїв Білоруського екзархату, які виказують прихильність режиму Аляксандра Лукашенка в країні.

    Зокрема стало відомо про возведення єпископа Гродненського і Волковиського Антонія (Дороніна) у сан архієпископа, що відбулось 21 вересня 2021 року у московському храмі Христа Спасителя.

    Примітно, що Антоній (Доронін) очолює єпархію лише протягом трьох місяців – його призначення на Гродненську кафедру відбулось 9 червня цього року. Він замінив на цій посаді 69-річного архієпископа Артемія (Кіщенка), якого звільнили, нібито, за станом здоров’я.

    Архієпископ Артемій (Кищенко) (у центрі). Фото: БПЦ

    Однак справжньою причиною таких кадрових змін, найвірогідніше, стало те, що Артемій (Кіщенко) відкрито виступав проти невиправданого насильства з боку білоруських силовиків у відношенні учасників масових протестів у країні. Окрім цього, архієрей не став забороняти виконання у храмах єпархії духовного гімну “Магутны Божа”, як того вимагав Аляксандр Лукашенко і керівництво Білоруського екзархату РПЦ.

    Заборонений у служінні за підтримку протестувальників священник Мінської єпархії БПЦ та публіцист Аляксандр Шрамко вважає, що підвищення Антонія (Дороніна) у сані всього після трьох місяців керівництва єпархією свідчить про його абсолютну лояльність режиму Лукашенка.

    Священник Аляксандр Шрамко. Фото: belsat.eu

    Причиною його возведення у сані архієпископа Шрамко називає “діяльність на прислуговування антинародному режиму, вмінню підспівувати ґвалтівникам та вбивцям, відводити очі та вуха від їх жертв”, – цитує клірика “Credo press”.

    Яким чином архієрей Антоній (Доронін) спромігся придушити осередок підтримки білоруських протестувальників духовенством Гродненської єпархії та заслужити таку ласку Моспатріарха Кіріла (Гундяєва), наразі, не повідомляється.

    Найсвіжіше

    Популярне