Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Кожен народ має право на самостійну церкву – єпископ БПЦ Артемій (Кіщенко)

    Архієпископ Артемій (Кіщенко) в інтерв’ю для Радіо Свобода розповів про причини відсторонення його від управління єпархією, та про своє ставлення до створення білоруської автокефальної церкви.

    «Я не скажу, що ми стали центром інакомислення, ми навіть ніколи про це не говорили. Наголос робиться на те, що треба міняти те, що є, а не вигадувати того, чого ще немає. У майбутньому життя покаже. Звичайно, кожен народ має право на самостійну церкву, інакше це буде використовуватися політичними силами з тієї чи іншої сторони. Але зараз на рівні єпархії таке питання не підіймається», – сказав архієпископ.

    На його переконання, зараз Білоруський Екзархат Московського патріархату повинен відповідати своєму рівню, а він перетворився в церкву періоду застою, гонінь і полону.

    «Ми вже перевершуємо хрущовські часи, коли уповноважений передавав свою волю, як жити парафіям і що говорити. Поки питання помісної приналежності і автокефалії не обговорювалися. Буде несправедливо говорити зараз про симпатії чи антипатії. Нехай дадуть відповідь на обмеження людських прав. Йде нова хвиля – що б зверху не надійшло, все святе», – додав єрарх Білоруської Церкви.

    Він додав, що намагається не давати політичних оцінок і не піднімав тему автокефалії: «Ми намагаємося міняти ситуацію зсередини, використовуючи християнство і Євангеліє. У нас навіть мови не було ні про яку автокефальну церкву, як в Україні. Це взагалі нереальна річ, у нас всі культові будівлі належать Білоруському екзархату, і ніякий прихід не зможе мати храм іншої юрисдикції. Це питання ще не дозріло навіть для обговорення. Це домисел і лжезвинувачення. Ніякого поділу в нашій пастві немає, навпаки, ми закликаємо до солідарності, єдності».

    Найсвіжіше

    Популярне