Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Київщині просять Епіфанія підтримати повернення Вознесенського собору громаді

    На 35-тій сесії Переяславської міської ради, що на Київщині, за ініціативи міського голови Вячеслава Саулка депутати вирішили звернутися до предстоятеля Православної Церкви України, Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія аби він підтримав прагнення керівництва громади щодо передачі культової споруди національного значення – Вознесенського собору – релігійній громаді ПЦУ та звернувся до президента та Уряду України з приводу доцільності перебування в культовій споруді музею-діорами «Битва за Дніпро в районі Переяслава та створення Букринського плацдарму восени 1943 року» та її можливого пересення в інше місце.

    На початку 30-х рр. ХХ ст. храм був закритий московсько-більшовицькою владою, а приміщення перетворено на зерносховище. Під час Другої світової війни комплекс собору зазнав пошкоджень і стояв «пусткою» до 1975 р., але сам собор і дзвіниця вистояли. З того часу собор для культових споруд не використовувався, а з 2007 року у дзвіниці при Вознесенському соборі почалися служби релігійної громади УПЦ КП (тепер ПЦУ – прим.авт.).

    «Нами прийнято рішення звернутися до Вас щодо надзвичайної ситуації, яка склалася довкола пам’ятки культурної спадщини національного значення – величної споруди Вознесенського кафедрального собору в Переяславі, одного з найвизначніших архітектурних ансамблів доби Гетьманщини, пам’ятки архітектури національного значення, збудованої на кошти Івана Мазепи у 1695 р., яка понад 300 років стоїть в нашому древньому місті» – пишуть у зверненні та, найперше, нагадують історію храму, який до 1847 року мав статус головної кафедри Переяславскої єпархії. У 1922 році при соборі була реєстрована перша автокефальна громада міста, тут ще була розміщена головна кафедра переяславського архієпископа УАПЦ, повідомляє ProSlav.

    Уже півстоліття в храмі розташовується знайомий переяславцям музей-діорама, уся експозиція якого сформована у радянські часи, що накладає на неї певний пропагандистський відбиток, який, щонайменше на думку міського голови та депутатів, «спрямований на пропаганду і утвердження в свідомості відвідувачів музею радянського комуністичного наративу, головної тези московського «побєдобєсія» – «Червона армія – визволителька», що з квітня 2015 року грубо суперечить Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

    Наразі будівля Вознесенського собору (діорами) знаходиться на балансі НІЕЗ «Переяслав». За висновками позачергового засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 15 листопада 2021 року будівля знаходиться в критичній стадії руйнації, потребує проведення протиаварійних та реставраційних робіт. Поза тим, існує потенційна загроза безпеці відвідувачів та працівників Заповідника, які перебувають в будівлі даного Собору.

    «Наприкiнцi 1990-х років при Вознесенському соборі була зареєстрована громада Української православної церкви Київського патріархату (нині Свято-Вознесенський собор ПЦУ). Однак, допоки в соборі розміщена експозицiя Музею, богослужіння громада проводить тільки у великі свята під стінами храму. Хочемо нагадати про притал Вашого Блаженства до Переяслава 2015 р. в день великого православного свята Вознесіння Господнього на урочисті Богослужіння, які Ви очолили.

    Найсвіжіше

    Популярне