Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Московський патріархат готує зустріч Кіріла та Папи Римського

    Московський патріархат готує «контратаку» проти України та проти Вселенського Патріархату. Очікується, що раніше заплановані кроки, будуть реалізовані в найближчі тижні та включатимуть комунікаційні методи, оскільки підготовча робота була вже виконана за кадром в різних країнах, включаючи Грецію.

    За інформацією джерел у відділі зовнішніх зв’язків Російської церкви, Москва надає особливого значення 7-й Конференції лідерів світових і традиційних релігій, яка має відбутися в Казахстані 14-15 вересня. Російська сторона вважає цю конференцію найкращим варіантом для організації зустрічі Патріарха РПЦ Кіріла з Папою Франциском, передає onisenko.com.

    Так, як стало відомо, 1 серпня відбулася конфіденційна зустріч Понтифіка з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополитом Антонієм (Севрюком), одразу після якої Франциск підтвердив свої наміри взяти участь у призначеній конференції. За цих обставин Департамент закордонних справ Московського Патріархату вживає заходів для створення сприятливого фону для участі Кирила в конференції.

    Тож, з одного боку, Російська церква намагається змістити фокус дискусії на більш нейтральні теми, применшуючи тему підтримки нею війни проти України. З іншого боку, вона продовжує паплюжити «розкольницьку» Українську Церкву та «Фанар».
    Заяви Предстоятеля Польської Православної Церкви Савви та Єрусалимського Патріарха Феофіла, які засудили позицію Константинопольського Патріархату в «українському питанні», «схизматичний характер» Української Церкви та звинуватили Епіфанія в тому, що він «мирянин» є одними з тих наслідків, які росіяни вважають досягненнями тактики Данилового монастиря. Це, на думку Російської Церкви, ставить під сумнів «законність, доцільність і правильність» участі представників Української Церкви в конференції.

    Водночас закордонні єпархії РПЦ організовують публікацію «відкритих листів» до патріарха Варфоломія, в яких містяться прохання «визнати помилковим» надання Україні Томосу про автокефалію та визнання Автокефалії Української Церкви. Зокрема, такі ініціативи реалізуються в Греції, Албанії, Румунії та Угорщині.

    Крім того, інформація свідчить, що Департамент закордонних справ Московського Патріархату доручив Антонію (Паканичу), відповідальному за Російську Церкву в Україні, опрацювати питання підготовки листа – звернення вірних до учасників Форуму, в якому посилатимуться на «утиски і переслідування радикальними націоналістичними силами», «через безпідставні звинувачення у співпраці з окупантами та москвофільство».

    Нагадаємо, раніше кардинал Кох говорив про те, що достеменно не відомо, чи папа зустрінеться у Казахстані з патріархом Кірілом. Про зустріч у Казахстані почали говорити ще у червні.

    Найсвіжіше

    Популярне