Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Польська Церква демонструє свою залежність від Москви

    У середу, 17 серпня 2022 року єрарх Московського патріархату, митрополит Віленський та Литовський Інокентій (Васильєв) прибув до Варшави на запрошення предстоятеля Польської Православної Церкви, митрополита Варшавського та всієї Польщі Сави.

    Про це повідомляє сайт Литовської єпархії РПЦ.

    Зазначається, що під час зустрічі глава РПЦ в Литві митрополит Інокентій проінформує очільника Польської Церкви Саву про вжиті священноначальством Віленсько-Литовської єпархії кроки на шляху до набуття статусу Самоврядної Церкви.

    Крім того, єрарх РПЦ розповість митрополиту Варшавському про боротьбу із Вселенським патріархатом в Литві.

    «Сторони також обговорять ситуацію, що склалася через розкольницьку діяльність, спрямовану на створення в Литві паралельної церковної структури в юрисдикції Константинопольського патріархату», – зазначено в офіційному повідомленні.

    Також на сайті єпархії РПЦ в Литві кажуть, що з Польською Церквою у них «склалася плідна співпраця».

    Візит митрополита Інокентія до Польщі передував візиту іншого єрарха РПЦ в Литві, вікарія Віленсько-Литовської єпархії єпископа Тракайського Амвросія, який на початку травня цього року також зустрівся з предстоятелем Польської Церкви митрополитом Саввою.

    Що означають такі зустрічі?

    Польська Православна Церква, яка нібито автокефальна і незалежна від Москви, в особі її предстоятеля митрополита Савви демонстративно зустрічається лише з єпископами Російської Православної Церкви. Всіх інших представників не проросійського крила в Польскій Церкві ігнорують. Винятком став візит патріарха Варфоломія в Польщу у 2022 році, який можна сказати, більше контактував із президентом Польщі та з українськими біженцями, ніж з митрополитом Варшавським. Останній не міг не зустрітись із Варфоломієм, адже це було б грубим порушенням етикету.

    Зрозуміло, що така церковна політика митрополита Савви свідчить про його бажання вислужитись перед Московським патріархатом. Крім цього, Савва демонструє  залежність Польської Церкви від Московської. І це в час, коли РПЦ демонстративно підтримує вторгнення рф в Україну і “благословляє” вбивати українців.

    Раніше Савва вже грав на руку московським силам. Він робив випади в сторону автокефальної від Росії Православної Церкви України і висловлював сумніви в хіротонії митрополита Епіфанія. Також митрополит Варшавський дуже незадоволений служінням священників ПЦУ в Польщі для біженців та тим, що храми для богослужіння ПЦУ  надала Католицька Церква в Польщі.

    Джерело: Духовний Фронт України

    Найсвіжіше

    Популярне