П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росіян особливо цікавило, чи співпрацюємо ми із СБУ, – експолонений капелан ПЦУ

    Капелан ПЦУ Василь Вирозуб провів у російському полоні більше двох місяців. Він був одним з тих, хто 25 лютого вирушив на рятувальному судні “Сапфір” до острова Зміїний забрати тіла наших прикордонників, які перед тим відправили у відомому напрямку російський військовий корабель. Отець розповів, що під час полону росіяни допитували і дуже цікавились, чи співпрацюють вони з СБУ.

    «Ой, запитань було дуже багато. З якою метою ми прийшли на острів? Коли ми відповідали, що прийшли евакуювати людей, росіяни казали, що це нереально, що це легенда і ми – спецагенти під прикриттям. І що ми повинні були, наприклад, підірвати цей острів чи щось таке. Питали, з якими структурами співпрацюємо. Чи працюємо зі Службою безпеки України? Оце їх особливо цікавило. Коли відповідали, що ні, не співпрацюємо з СБУ, вони не вірили: як це ви не співпрацюєте? Я кажу: так ми ж в Україні живемо, у нас немає КДБ, немає ФСБ, ми вільні люди. Пам’ятаю, один російський військовий сказав на це: “А який тоді сенс у тій церкві, якщо ви не співпрацюєте зі службами?”», – ділиться отець Василь у інтерв’ю з Лівим Берегом.

    Отець Василь також розповів, що росіяни не розуміли, навіщо українці хотіли забрати тіла загиблих захисників із острова.

    «Один спецпризначенець питає мене: “Ти чо, поп, на Змєіний прішол?” Кажу: “Забрати тіла загиблих”. Він: “Зачем вам еті тєла? Ви шо, сумасшедшиє? Ви шо, бєзсмєртниє?” Я подумав і кажу: “Ви знаєте, начебто так. Так, безсмертні”», – підсумував священник.

    Нагадаємо, 70 днів перебування у рашистському полоні не зламали волю українського священника Василя Вирозуба. Також окупанти запевняли полоненого капелана ПЦУ, що переможуть Україну за 8 днів.

    Найсвіжіше

    Популярне