П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Архиєпископ Ґаллаґер: Папа хоче і відчуває обов’язок відвідати Україну

    «Війна на виснаження», супроти якої міжнародна спільнота має обов’язок «підтримувати живою надію на діалог, на переговори». Так архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами і міжнародними організаціями, визначає конфлікт, що триває в Україні.

    В інтерв’ю для Джерарда О’Коннела, кореспондента у Ватикані єзуїтського часопису «America», він згадує про свій візит в Україну, що відбувся у травні: «Я пізнав стійкість людей, їхню рішучість, їхню мужність. Але я також пізнав рівень страждання, який там є», унаочнений «великою втратою людських життів» та побоюваннями, що війна затягуватиметься, повідомляє Vatican News.

    Тому, «не ігноруючи насильство та конфлікт», архиєпископ Ґаллаґер підкреслює роль Святого Престолу в тому, щоб закликати до переговорів і до «відновлення миру». З боку Росії, додає він, «не було жодного виразного запрошення до посередництва Святого Престолу»; водночас, контакти між державами підтримуються «деякою мірою через Апостольського нунція в Москві». «Позицію Святого Престолу оцінили, – підкреслив архиєпископ Ґаллаґер, – але далі справа не пішла», як також не було жодного виразного запрошення Папі приїхати до Москви.

    Єрарх також наголосив на «підтримці Святим Престолом суверенітету та цілісності України», підкресливши, що «це українцям належить вести переговори з іншими, зокрема, і з росіянами». З цього принципу випливає, що Святий Престол не визнаватиме «жодної односторонньої декларації про незалежність», наприклад, Луганської чи Донецької областей.

    Щодо сподівання на те, що Папа може поїхати до Києва у серпні, архиєпископ Ґаллаґер підкреслює, що Папа «зробив великий поступ у тому, що стосується його мобільності», яка останнім часом була утруднена через гонартроз. Однак, тепер триває праця над подорожжю до Канади, запланованою від 24 до 30 липня, тож це питання, можливо, буде «серйозно» взяте до уваги наступного місяця. В будь-якому випадку, Папа Франциск «хоче і відчуває обов’язок поїхати в Україну», незважаючи на те, що не було запрошення з Москви. «Ці дві речі не зв’язані, – підсумовує очільник ватиканської дипломатії. – Можливо, було б добре, якби вони були такими. Але думаю, що головним пріоритетом для Папи в цей момент є поїхати в Україну та зустрітися з владою, з народом і Церквою».

    Найсвіжіше

    Популярне