П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Кардинал Ґаллаґер: Не виключаю, що Папа в серпні може поїхати в Київ

    Приготування подорожі до Києва розпочнеться після візиту в Канаду й не виключено, що Папа Франциск поїде в Україну вже в серпні. Про це архиєпископ Пол Річард Ґаллаґер, Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами й міжнародними організаціями, сказав у інтерв’ю з ватиканістом Іньяціо Інґрао, повідомляє Vatican News.

    «Папа, – сказав він, – дуже переконаний у тому, що якщо зможе здійснити візит, це може мати позитивні результати. Він сказав, що поїде в Україну та завжди виявляв готовність відвідати Москву та зустрітися з російською владою». На запитання про те, чи подорож до Києва може відбутися після повернення з Канади, де Франциск перебуватиме протягом останнього тижня липня, очільник ватиканської дипломатії відповів: «Так, думаю що повернувшись з Канади, розпочнеться вивчення дійсної можливості цього». І щодо ймовірності, що це може статися вже у серпні, заявив: «Можливо, я б не виключав це, але багато залежатиме від результатів подорожі в Канаду, побачимо, як Папа переноситиме цю подорож, яка також є дуже вимогливою, а тоді побачимо».

    Щодо контактів з Москвою щодо можливої подорожі, архиєпископ Ґаллаґер сказав: «Наші контакти з РФ в цей період мають радше інституційний характер через Апостольського нунція в Москві і через російського посла тут, при Святому Престолі. Поза тим немає більших прямих або особистих контактів». Він додав: «В той час, як ми надзвичайно стурбовані українськими питаннями та завершенням війни, ми також стурбовані щодо майбутнього західних Балкан».

    Секретар у справах стосунків Святого Престолу з державами відповів також на запитання про екуменічні виклики та про можливість зустрічі Папи з патріархом Кірілом: «Я думаю, що якщо Патріарх і Святіший Отець поїдуть до Казахстану на цю велику конференцію релігій світу, то так, зустріч відбудеться. Потрібно пробувати долати труднощі та непорозуміння, що стосуються єдності Церкви».

    Найсвіжіше

    Популярне