Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Ймовірність візиту папи Римського в Україну зросла до 60% — львівський релігієзнавець

    Ймовірність приїзду папи Римського до України цього року суттєво зросла, вважає науковий співробітник Інституту історії церкви УКУ Анатолій Бабинський. У розмові з Українським радіо Львів науковець зауважив, що два місяці тому така ймовірність не перевищувала 40%.

    “Якщо говорити про відсоткову ймовірність приїзду папи, то два місяці тому можна було говорити про 30-40 відсотків, а зараз — вже про 60% ймовірності такого візиту, бо в останні тижні щодо цього доходять більш чіткі сигнали”, — каже Анатолій Бабинський.

    Що ж стосується питання безпеки папи Франциска в Україні, то дослідник підкреслює, що візити у країни, де тривають бойові дії чи існує загроза війни, не є чимось новим для римських понтифіків.

    “Для пап не є чимось новим відвідувати країни в зоні бойових дій, такі речі вже були. Папа Франциск схильний до часом відчайдушних кроків і я думаю, якщо буде ухвалене рішення їхати в Україну, він приїде, незважаючи на всі безпекові питання. Тут радше йдеться про те, наскільки його радники вважають візит доцільним і про його здоров’я — чи лікарі дозволять”, — каже Бабинський.

    Водночас історик припускає, що зараз візит Франциска не матиме такого ефекту, як би ця подія могла мати на початку війни з Росією чи напередодні цієї війни. Крім того, після декількох заяв папи Римського, для багатьох людей “позиція Папи є незрозумілою і необхідно було би докласти дуже багато зусиль, щоби переконати, що позиція папи щодо суверенітету України та права на захист є однозначною”.

    Попри це Бабинський підкреслює, що візит папи Франциска мав би позитивне значення.

    “Якби він відвідав місця українського болю, такі як Буча чи Бородянка, віддав шану жертвам і сказав якісь сильні слова, то це все одно було би позитивом для нашої сьогоднішньої ситуації”, — наголошує Бабинський.

    За словами дослідника, візит Папи Римського в Україну могли обговорювати під час Синоду єпископів УГКЦ, який відбувався у польському Перемишлі в період від 7 до 15 липня.

    Найсвіжіше

    Популярне