П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Болгарський патріархат не погоджується з назвою «Охридська» для Церкви Північної Македонії

    Заперечення проти назви церкви Північної Македонії, схоже, висуває Болгарський патріархат.

    На засіданні Священного Синоду Болгарської Церкви, що відбулося 21 червня, були розглянуті листи Вселенського патріарха Варфоломія та патріарха Сербського Порфирія щодо канонічного статусу Церкви Північної Македонії, повідомляє orthodoxtimes.com

    Згідно з комюніке Священного Синоду Болгарської Церкви, відбулося голосування, на якому було вирішено, що Болгарський Патріархат із вдячністю Богу та духовною радістю вітає рішення про зцілення розколу.

    Фактично Болгарська Церква повідомляє, що вступає в канонічне та євхаристійне спілкування з Православною Церквою Північної Македонії.

    «Назву Православної Церкви в Північній Македонії ще потрібно розглянути», – йдеться в повідомленні.

    Останній пункт викликає запитання щодо будь-яких заперечень, які може мати Болгарська церква щодо Охридської архієпископії, які Вселенський патріархат поспішив з’ясовувати з самого початку розгляду питання розколу в Північній Македонії.

    Зокрема, Священний Синод Вселенського Патріархату на початку травня уточнив, що визнає як назву Церкви Північної Македонії «Охридську» (мається на увазі територія цієї юрисдикції лише на території держави Північна Македонія), за винятком терміну «Македонія» та будь-яких інших похідних від слова «Македонія».

    Зцілення розколу в Північній Македонії

    9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату вступив у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією, зціливши розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.  

    9 червня Вселенський патріарх Варфоломій передав Архієпископу Охридському і Македонському Стефану акт про прийняття Церкви Північної Македонії у літургійну та канонічну єдність.

    Найсвіжіше

    Популярне