Понеділок, 15 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Кіпрський: «Україна ніколи не належала до Московського патріархату»

    Предстоятель Кіпрської Православної Церкви архієпископ Кіпрський Хризостом нагадав, що Україна ніколи не перебувала під владою Московського патріархату і не належала йому.

    Коментуючи свої відносини із митрополитами, що перестали його поминати через визнання Православної Церкви України, архієпископ нагадав, що у Вселенському патріархаті є томи книг і кожен може переконатись, що Україна ніколи не належала Московському патріархату.

    «…Я сказав їм, що у Вселенському патріархаті є томи книг, і кожен може їх побачити. Україна ніколи не належала до Московського патріархату. Якщо вони не хочуть співслужити, це нормально, але я сказав їм, що вони поза Церквою Кіпру. Я сказав їм: “Ви не є членами Церкви Кіпру. Ви протестанти. Чи кожен зробить свою церкву? Ви помиляєтеся, панове”. Приїхав митрополит Лімасольський, і ми співслужили з його помічником. Залишилися лише митрополити Кіккський і Тамаський», – заявив він в інтерв’ю, опублікованому polis.com.cy.

    Предстоятель Кіпрської Церкви передав свою думку представнику РПЦ митрополиту Іларіону: «Я розповів йому, що апостол Варнава та апостол Павло дійшли до незгоди через розбіжності, але за спільним столом вони були разом і причастилися невимовного Тіла та Крові Господа. Вони спілкувалися і не переставали поминати одне одного. Тому я сказав Іларіону, щоб він передав Патріарху Кирилу, що він повинен відмовитись від помилок і почати поминати нас. Ми пам’ятаємо про нього, я надсилаю йому листи, і він відповідає».

    Таким чином перебування в Україні московського патріархату є неканонічним.

    Нагадаємо, Архієпископ Кіпрський заявив, що Моспатріарх Кіріл в божевіллі, а його митрополити бояться підходити до нього.

    Найсвіжіше

    Популярне