П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архієпископ Кіпрський: Моспатріарх Кіріл в божевіллі, його митрополити бояться підходити до нього

    Архієпископ Кіпрський Хризостом в черговий раз різко висловився в інтерв’ю, розповідаючи про свої стосунки з митрополитами, які виступають проти визнання митрополита Київського Епіфанія, підкреслюючи, що рішення не співслужити з ним вилучає їх із Кіпрської Церкви.

    «Я сказав їм, що хоча вони знали, що я хворий, чому вони ніколи не запитали: «Привіт, брате, як справи? Вам потрібна допомога?» Вони ніколи мене не питали, а прийшли протестувати, тому що ми не залишалися нейтральними в українському питанні. Я сказав їм, що у Вселенському патріархаті є томи книг, і кожен може їх побачити. Україна ніколи не належала до Московського патріархату. Якщо вони не хочуть співслужити, це нормально, але я сказав їм, що вони поза Церквою Кіпру. Я сказав їм: «Ви не є членами Церкви Кіпру. Ви протестанти. Чи кожен зробить свою церкву? Ви помиляєтеся, панове». Приїхав митрополит Лімасольський, і ми співслужили з його помічником. Залишилися лише митрополити Кіккський і Тамаський», – заявив він в інтерв’ю, опублікованому polis.com.cy.

    Гроші і росіяни

    Архієпископ Кіпрський підкреслив, що митрополити захопилися. «Я не хочу вірити, що митрополит Кіккський бере гроші або потребує грошей з Москви. Він ні. Може, митрополит Тамаський ​​потребує, тому що там росіянин побудував для нього церкву».

    Кирило в божевіллі

    Говорячи про патріарха Московського Кіріла і про те, що він перестав шанувати його, Архієпископ Кіпрський Хризостом розповів, що «днями митрополит Волоколамський Іларіон був на Кіпрі, і архієпископа Хризостом запитав його, чому патріарх Кіріл перестав поминати Кіпрського предстоятеля?

    “Ми стали католиками чи протестантами? Ми змінили свою релігію? Оскільки він говорить грецькою, я запитав його, чи розуміє він слово «пароксизм». Він сказав мені, що розуміє пароксизм як сильну незгоду.Тому я сказав Іларіону, щоб він сказав патріарху Кірілу, щоб він відмовився від своїх помилок і почав поминати нас”. – сказав архієпископ Хризостом.

    За словами архієпископа Кіпру, митрополит Іларіон пообіцяв йому, що розповість про це, однак висловив сумніви. «Кіріл притиснув усіх митрополитів. Він дуже егоїстичний, і митрополити бояться бути з ним поруч. Я багато сварився з ним, тому що він був неправий. Я зрозумів, що в минулому російська церква була під комунізмом і російські митрополити не могли говорити, тому що робили те, що їм наказав генеральний секретар партії».

    Комуністичний менталітет

    Архієпископ Кіпрський Хризостом додав: «Ви думаєте, що комунізму не існує. Там, де народився комунізм, комунізм помер, але комуністичний менталітет залишається. У росіян зараз націоналізм і вони проектують своє слов’янське походження. Але українці теж слов’яни, і вони ненавидять росіян за напад на них. Щоб примиритися, знадобиться багато років і кілька поколінь».

    Він також наголошує, що, на його думку, питання Росії з Україною ніколи не було церковним, воно є дуже політичним і стосується не лише України, оскільки Росія окупувала частину Грузії, України, Польщі та Румунії.

    «Там, де Росія мала кордони, вона розширювалася. А Російська Церква за часів Радянського Союзу всюди ставила російських митрополитів. Константинопольський патріархат вони не вважають Вселенським, бо надають значення населенню. До 17 століття всі перебували під Вселенським Патріархатом. Першу автокефалію отримала Російська церква. Росія як велика країна тиснула, а бідний Константинополь був під чоботом мусульман».

    Він зазначає, що колись запитав у Вселенського патріарха, чи, коли був виданий Томос про автокефалію, вони також визначали кордони, і він відповів ствердно.

    Говорячи про своє престолонаслідування, він сказав, що вважав би за краще мати наступника, який матиме свою думку щодо національного питання.

    «Якщо у нас не буде архієпископа, який має свою думку щодо національного питання, я боюся, що ми втратимо Кіпр», – сказав Архієпископ Кіпрський Хризостом.

    Найсвіжіше

    Популярне