П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Путін зажадав у Ізраїлю Александрівське подвір’я в Єрусалимі

    Про те, що путін надіслав вимогливий лист ізраїльському прем’єр-міністру Нафталі Беннету, вперше повідомило видання Ynet. Звихнений на містиці і символізмі путін закликає дати контроль Росії над нерухомістю Александрійського подвір’я в Єрусалимі. Звернення з Москви відбулося на тлі напруження, що посилюється, у двосторонніх відносинах між Ізраєлем та рф.

    Над поверненням Александрійського подвір’я «працює» голова Єрусалимського православного палестинського товариства (ИППО) Сергій Стєпашин (в минулому ФСБшник). Стєпашин висловив упевненість російським ЗМІ, що нерухомість вдасться повернути. Про це він заявив на пресконференції у Сергієвому Посаді 15 квітня, передають Новини Ізраїлю.

    «Зараз боремося за повернення Александрівського подвір’я, і ​​це дуже складно: майже вирішили, п’ять років працювали, знайшли всі історичні документи, але трапилася ситуація з Україною, і Ізраїль повівся так, як належить Ізраїлю, – і нашим, і вашим, і туди, і сюди, як то кажуть, пінг-понг влаштували», — сказав ексФСБшник Стєпашин.

    Ізраїльський “пінг-понг” пояснюється необхідністю рейдів проти іранських баз у Сирії, де стоять російські війська. Проте 3 березня Єрусалимський суд анулював реєстрацію власності Росії на Александрівське подвір’я в Єрусалимі.

    17 квітня ізраїльського посла Алекса Бен-Цві терміново викликали в МЗС рф. З критикою на адресу курсу Ізраїлю виступив 15 квітня на спеціальній пресконференції та посол РФ у Тель-Авіві Анатолій Вікторов, який раніше неодноразово зустрічався з Єрусалимським патріархом Феофілом.

    Подвір’я було офіційно передане Росії 30 грудня 2019 року. Цей акт інтерпретувався в Ізраїлі як «подарунок у відповідь», зроблений тодішнім прем’єр-міністром Нетаньяху президенту РФ Путіну за його «особисте сприяння» у поверненні ізраїльської громадянки Наами Іссахар. Проте внаслідок термінового позову, поданого до Єрусалимського окружного суду «Імператорським православним палестинським товариством» на чолі з Миколою Воронцовим-Гофманом, фактично передача власності так і не відбулася — документи на передачу власності були оформлені без дотримання законної процедури.

    Суд віддав прерогативу уряду, тобто Нафталі Беннету. Степашин заявив, що «буде чинний дипломатичний тиск». РФ перебуває під санкціями, і вирішення питання з Александрівським подвір’ям на користь Москви викликає побоювання Ізраїлю. Беннет створив комісію з цього питання у липні минулого року, але вона ще не скликана.

    Найсвіжіше

    Популярне