П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Шантаж і тероризм державного рівня: Кремль захопив нового заручника

    Росія «відчуває себе важливою в цьому світі, і тому російська влада захоплює політичних заручників». Ці слова днями прокричав американець Пол Вілан (Paul Whelan) зі скляної клітки в одному з московських судів.
    Цей 50-річний колишній морський піхотинець, засуджений в ході таємного суду до 16 років каторжних робіт за звинуваченням у шпигунстві, майже відверто використовується режимом Владіміра Путіна для того, щоб домогтися звільнення одного або декількох російських злочинців, які перебувають у в’язницях Сполучених Штатів, – подібна тактика до недавнього часу була більш типовою для таких режимів, як Іран і Північна Корея.
    На відміну від Віктора Бута, горезвісного торговця зброєю, засудженого федеральним судом Сполучених Штатів до тюремного ув’язнення за спробу поставити зброю колумбійським наркотерористам, або від Костянтина Ярошенка, визнаного винним за участь в змові з метою доставити тонни колумбійського кокаїну в Африку для подальшого транспортування в Сполучені Штати , – на відміну від них пана Вілана важко назвати злочинцем або шпигуном. Будучи співробітником розташованого в Мічигані заводу з виробництва автокомплектуючих, пан Вілан в грудні 2018 приїхав до Москви на весілля свого друга, і в цей період один з його російських знайомих передав йому флешку, на якій, як він вважав, знаходилися файли з туристичними фотографіями. Незабаром після цього він був заарештований за звинуваченням в отриманні секретної інформації.
    Це не перший випадок, коли в Кремлі діють як терористи, використовучі пересічних громадян як заручників для досягнення власних цілей. Нагадаємо зовсім свіжу історію.
    У квітні минулого року російські силовики затримали громадянку Ізраїлю Нааму Іссахар в транзитній – нейтральній – зоні московського аеропорту Шєрєметьєво – в її багажі виявили 9,6 грама гашишу. Абсурд ситуації полягав в тому, що Наама навіть не перетинала російський кордон, щоб стати об’єктом дослідження російських прикордонників та митників – вона летіла з індійського Делі до ізраїльської столиці.
    У жовтні того ж року Нааму визнали винною в контрабанді і зберіганні наркотиків і засудили до 7,5 років колонії. Російські силовики, найімовірніше, спеціально шукали в потоці пасажирів з Ізраїлю людини, у якої є не тільки ізраїльське, а й американське громадянство. І що метою такого пошуку було, мабуть, знаходження «жертви» для обміну на російського хакера Алєксєя Буркова, який сидить в ізраїльській в’язниці напередодні екстрадиції за запитом США. Бурков підозрюється у зломі платіжної системи та крадіжці кількох мільйонів доларів з кредиток американських громадян.
    Та в результаті Ізраїль передав Російській Федерації у власність святині в Єрусалимі в обмін на звільнення Наами. Ізраїльська сторона ухвалила рішення передати наступні об’єкти: Поріг Судних Воріт, домову церкву святого Олександра Невського, археологічні розкопки, невеликий музей та інші визначні пам’ятки, побудовані Імператорським православним палестинським братством у 1896 році в Єрусалимі.
    На жаль, як бачимо, терористичні методи Кремля спрацьовують, коли мова йде про громадян тих країн, уряди яких переживають за долю кожного зних. Які «умови викупу» Пола Вілана Кремль озвучить Білому дому вже найближчим часом.

    Найсвіжіше

    Популярне