П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій засвідчив, що християнство чутливе до страждань людей, – експерт

    Надовго запам’ятаються зворушливі зустрічі Патріарха Варфоломія з невинними українськими жертвами війни, які знайшли притулок у Польщі. Своєю позицією Патріарх засвідчив, що християнство чутливе до страждань людей. Однак при позбавленні цієї фундаментальної основи свого існування, християнство також може стати жертвою політичних ідеологій, які виправдовують насильство.

    Про це пише керівник Центру прогностичних досліджень релігійних змін та заступник директора Інституту філософії Вроцлавського університету Павло Врублевський, передає РІСУ.

    За словами експерта, ставлення Патріарха до людських страждань можна вважати проявом християнського послання миру як дару від Бога, «який втішає нас у всіх наших бідах, щоб ми могли втішати тих, хто в будь-якій біді, тим, що ми самі отримали від Бога» (2 Кор 1:4).

    У цьому відношенні християнське милосердя виходить за межі загальноприйнятого визначення гуманітаризму, як акту синергії між Творцем і створінням. «Під час перебування тут, — сказав патріарх Варфломій, — я вповні усвідомлював, що іноді залишається місце лише для сліз. Іноді єдиною відповіддю є тиша. Іноді ми можемо поділитися лише силою дотику, розрадою, перебуваючи поруч з кимось».

    Крім цього, на думку релігієзнавця, сміливе ставлення Константинопольського Патріарха є істотною противагою заплутаності московського патріархату у згубній і нехристиянській політиці. 

    На думку Врублевського Православна Церква України, має стати новим осередком, який представлятиме східних сусідів. Залишається спірним питанням те, що Варшавська Православна Митрополія зберігає лояльність до Московського Патріархату в цих відносинах. Це створює додаткову складність у такому процесі.

    Польська влада виступає за повне врегулювання відносин між Українською та Польською автокефаліями, оскільки польська дипломатія підтримала автокефалію, надану Константинопольським Патріархатом Варшаві в 1924 р. і проголошену роком пізніше.

    Найсвіжіше

    Популярне