П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Київ ніколи не передавали у підпорядкування московському патріархату, – грузинський єпископ

    «Київська митрополія ніколи не передавалася до юрисдикції Російської Церкви». Про це нагадує єпископ Марнеульської і Худжабінської єпархії Георгій із Грузинського патріархату. Він також наголосив на необхідності визнання Православної Церкви України іншими помісними православними церквами.

    Зокрема, 30 березня єпископ Георгій оприлюднив заяву про визнання автокефалії Української Церкви разом з історико-канонічними аргументами, в якій наголосив: «З повною відповідальністю заявляю, що висловлена ​​мною думка не суперечить вченню Православної Церкви, але є його захистом і традицією (Церкви, – ред.)», передає orthodoxtimes.com

    «Як відомо з церковної історії, Київська митрополія була заснована у 988 році Константинопольським патріархатом і увійшла до його юрисдикції. Пізніше, у 1654 році, коли Росія з політичної точки зору окупувала Україну, Російська церква намагалася захопити Київську митрополію з-під юрисдикції Вселенського патріархату шляхом вторгнення в неї.

    Звісно, ​​за цим послідувала негативна реакція Вселенського патріархату та інших патріархатів Сходу. Тоді російський патріарх Йоаким неканонічно висвятив митрополита Київського, що не було сприйнято місцевими єпископами, які його скинули.

    У 1685-1686 рр. у справу втрутився російський уряд і направив свого посла до Вселенського патріарха в Адріанополь.

    І знову Вселенський Патріарх Діонісій не віддав Митрополію Російській Церкві, а дав дозвіл на висвячення митрополита Київського Патріархом Московським, якого обирає помісна Рада і затверджує Вселенський Патріарх.

    Умовою дійсності висвячення Київського митрополита Патріархом Московським було встановлення поминання Вселенського патріарха митрополитом Київським як його єпархією.

    З усім тим, Російська Церква привичними методами вторглася в юрисдикцію іноземної Церкви (Київської митрополії Вселенського патріархату, – ред.) і приєднала її, як це було в 1811 році у випадку з Апостольською Церквою Грузії.

    Пізніше, коли Україна здобула політичну незалежність, на порядок денний одразу було поставлено питання про її церковну незалежність від Російської Церкви, яке розпочалося у 1917 році і тривало до 2018 року».

    Щодо питання відновлення канонічності єпископів ПЦУ грузинський єпископ пише, що у 2018 році Вселенський патріархат відновив їх відповідно до привілеїв, наданих IX і VII Священними канонами IV Вселенського собору.

    Нагадаємо, Грузинська церква як ніколи близька до визнання автокефалії України. Також 13 архієреїв Грузинської Церкви відкрито підтримали визнання ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне