Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Єрархи УПЦ МП чекають закінчення війни, щоб остаточно ухвалити рішення про перехід в ПЦУ – богослов Кирило Говорун

    Патріарх РПЦ Кіріл привселюдно благословив російські війська на війну в Україні. Публічно УПЦ МП при цьому виступила проти війни та засудила Росію. Багато єпархій цієї церкви відмовилися поминати патріарха Кирила. Деякі священники навіть накладають анафеми на тих, хто розв’язав війну.

    Усюди йдуть розмови про те, що настав час відокремлюватися від РПЦ і ставати автокефальними. Але ніхто з єпископату УПЦ МП не робить жодних конкретних кроків щодо розриву спілкування з Москвою.

    Що насправді відбувається в УПЦ МП і чим це може закінчитися, – пояснює Кирило Говорун, передає thepage.ua

    Спробуємо розповісти про це з самого початку. Почнемо з того, що в УПЦ МП справді є частина єпископів, які б хотіли, щоб Росія отримала повний контроль над Україною. Для них це означало б можливість повністю розібратися з ПЦУ та іншими конкуруючими конфесіями християнства. Зараз таких людей можна перерахувати на пальцях, але вони були і є.

    Ще частина єпископату налаштована вимагати від МП автокефалії. Щоб стати незалежною від Москви помісною церквою. Перспективи домогтися такої автокефалії туманні, оскільки з власної волі патріарх Кіріл ніколи її не надасть. А самовільна автокефалія – це пряма дорога до розколу.

    Нарешті, є безліч звичайних священників, які вже готові до того, щоб разом зі своїми парафіями перейти до Православної Церкви України.

    Які варіанти для УПЦ МП сьогодні?

    Їх, загалом, небагато. Залишити все як є вийде тільки у разі значного успіху Росії у війні. Якого, дякувати Богові, поки що немає.

    Домогтися автокефалії від РПЦ МП навіть за умови, що Росія буде повністю і беззастережно розгромлена і вдасться повернути і Крим, і Донбас, неможливо. Там на неї просто не підуть.

    Залишається процес об’єднання з ПЦУ. Тут УПЦ МП доведеться змиритися з тим, що її аргументи проти створення ПЦУ були надуманими та несправедливими. І розпочати процес поступового переходу. Який може бути як організованим та вестись на найвищому рівні (тут арбітром може виступити Константинопольський Патріарх Варфоломій), так і хаотичним та неконтрольованим. Коли переходити масово почнуть парафії, яким взагалі не потрібне схвалення.

    Єрархи УПЦ, як би це цинічно не звучало, чекають закінчення війни, щоб ухвалити остаточне рішення про перехід, виходячи з її результатів.

    Нагадаємо, раніше богослов Кирило Говорун заявляв, що патріарх Варфоломій не заперечує приєднання УПЦ МП до Вселенського патріархату. Він також запитував чи вистачить у УПЦ МП совісті покаятися у сприянні агресії.

    Найсвіжіше

    Популярне