П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Back to USSR: як світ денацифікує російську економіку

    Добігає кінця другий тиждень війни в Україні, розв’язаної кривавим агресором. Наші захисники дають гідну відсіч окупантам, а іноземні партнери ведуть війну на економічному фронті. І перші санкції проти Росії вже даються взнаки.

    В Україні тринадцятий день війни. Вже 13 днів українські герої та героїні мужньо боронять нашу державу, знищуючи ворогів та ворожу техніку. А інші країни допомагають поставками зброї та санкціями проти російської економіки.

    Зомбовані росіяни, більшість з яких підтримує так звану “спецоперацію”, вважають, що її результатом буде “зростання національної економіки та підвищення рівня життя”. Але це все паралельна реальність – як і засилля “неонацистів-наркоманів” та розробка ядерної зброї в Україні.

    Почнемо з того, що величезна кількість іноземних компаній, без яких важко уявити нинішній рівень життя, заявили про вихід з російського ринку. Список цих компаній гуляє мережею та постійно поповнюється: це і автомобільні концерни (наприклад, Audi та BMW), і всіма улюблена Apple з блокуванням Apple Pay, і низка технологічних компаній, які постачали як техніку, так і мікрочіпи для її виробництва на території агресора. Росіян дискваліфікують з міжнародних змагань і конкурсів (до побачення, Євробачення, Formula 1 та FIFA).

    Крім цього, мешканців Росії блокують Youtube, Netflix і Twitter, а всесвітньо відомі кінокомпанії Universal pictures та Warner Bros скасовують кінопрокати – в кінотеатрах вже крутять ісконно русскіє “Брат” та “Брат-2”. А істерику з приводу закриття IKEA спостерігав увесь світ: бійки за каструлі та подушки в останній день роботи магазинів компанії були не менш жорстокими, аніж у нас на фронті.

    Дуже показовим був приклад компанії Coca-Cola, яка спочатку не планувала залишати російський ринок, але після розголосу та міжнародного тиску таки зробила цей крок. Тепер росіяни будуть розбавляти віскі скрєпними “Буратіно” чи “Байкалом” (якщо, звісно, буде що розбавляти).

    Це лише декілька прикладів з величезного переліку компаній, що бойкотують Росію – весь список був би завеликим для цієї статті. І це демонструє, що країна-агресор буде відрізана від більшості благ цивілізації, як у СРСР, за яким і досі ллють сльози деякі громадяни.

    Вихід цих компаній з російського ринку призведе не лише до зникнення звичних товарів та послуг, а до втрати тисячами росіян робочих місць. Експерти наводять приклади: закриття IKEA призведе до втрати 15 тис. робочих місць, а завода у Тольятті (Renault-Nissan), що зупиняється через брак імпортних запчастин, – 35 тис. І це лише краплина в морі російських втрат.

    Курс російського рубля до долара вже знецінився вдвічі / фото ua.depositphotos.com
    Курс російського рубля до долара вже знецінився вдвічі / фото ua.depositphotos.com

    Тепер у росіян, які зі зброєю прийшли на нашу землю і вбивають українців, щоб “не допустити війни”, є своя “залізна завіса” – більшість демократичних країн заборонили в’їзд громадянам Росії і вибір, де проводити відпустки, дуже скоротився, а ціни – підскочили.

    Так, за даними Державного агентства розвитку туризму України, закриття авіасполучення з цивілізованим світом підвищило вартість на тури до Туреччини та Єгипту, які поки що відкриті для росіян.

    Зокрема, відпочинок у Туреччині для росіян подорожчав на 80 відсотків, у Єгипті – на 65 відсотків. Головною причиною зростання цін називають падіння курсу рубля до світових валют. Крім цього, більшість туристичних сервісів більше не працюють в РФ.

    “Світові компанії масово припиняють свою роботу на території РФ через російське вторгнення в Україну та введені у зв’язку з цим санкції Заходу. Стосується це і туристичної галузі. Всесвітня туристична організація скликала екстрену сесію Виконавчої ради, на якій розглянуть питання щодо припинення членства Росії в організації. Сервіси Booking.com, Airbnb та Expedia вже припинили роботу в країні-агресорі”, – повідомили в агентстві.

    Ще однією перемогою для України на фінансовому ринку стало рішення компаній Visa і Mastercard призупинити свою діяльність в Росії.

    Mastercard, що працює в Росії більше 25 років, заявила, що “карти, випущені російськими банками, більше не будуть підтримуватися мережею Mastercard”. Компанія-емітент кредитних карт, яка заявила, що у неї в Росії близько 200 співробітників, додала, що будь-яка карта Mastercard, випущена за межами країни, не буде працювати в російських магазинах або банкоматах.

    В свою чергу, Visa заявила, що планує працювати зі своїми клієнтами та партнерами в Росії, щоб призупинити всі транзакції та операції Visa в країні.

    “Всі транзакції, ініційовані з картами Visa, випущеними в Росії, більше не будуть працювати за межами країни, і будь-які карти Visa, випущені фінансовими установами за межами Росії, більше не будуть працювати в Російській Федерації”, – йдеться в заяві компанії.

    Visa і Mastercard призупинили свою діяльність в Росії / фото REUTERS

    З картами VISA і MasterCard росіянам будуть недоступні оплата покупок в іноземних інтернет-магазинах і розрахунки за кордоном.

    Центробанк Росії, що потрапив під санкції, вже радить росіянам брати за кордон готівку, тому що карти місцевої системи “Мир” будуть приймати лише в семи країнах. Це Туреччина, В’єтнам, Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан. Також окупанти уточнюють, що карти їхньої системи “Мир” прийматимуть у невизнаних Південній Осетії та Абхазії. Ось туди громадяни РФ можуть і відправлятися на курорти та шопінги.

    Вишенька на санкційному торті – Міністерство транспорту РФ рекомендувало своїм суднам уникати заходу в територіальні води і морські порти Великобританії, Канади, країн ЄС та інших країн, які ввели санкції проти Росії.

    Значна частина країн світу, зокрема, країни ЄС, Канада, Велика Британія тощо, закрили повітряний простір з РФ. Через це низка російських авіакомпаній зупинила виконання всіх міжнародних рейсів. Росіяни, які перебували в Європі, вже відчули на собі цей колапс, коли мали повертатися додому обхідними маршрутами. А тепер іноземні відпустки стануть для них лише спогадом. Для такої великої за територією країни, як Росія, закриття авіаційного та морського сполучення зі світом – це параліч. З часом через вихід з ринку міжнародних авіаційних гігантів Airbus та Boeing неодмінно майже припиниться і внутрішнє сполучення.

    Падіння у економічну прірву

    Але це лише те, що стосується ізоляції росіян від іншого світу. Вони бідкаються за закриттям IKEA, зростанням цін на всі продукти та послуги, які ще залишилися, але поки не всі підозрюють, в яку прірву летить економіка РФ в глобальному плані.

    Три найбільші міжнародні рейтингові агенції вже опустили рейтинг Росії до сміттєвого рівня.

    “Зараз рейтинг країни-агресора від Fitch знаходиться на рівні В, від S&P – на рівні ССС-, і від Moody’s – на рівні В3. Усі три агенції прогнозують подальше падіння рейтингів РФ”, – повідомили у Центрі економічної стратегії.

    Ці оцінки відображають не лише санкції та очікуване економічне падіння. Рейтингові агенції думають, що Росія оголосить дефолт, бо просто не захоче платити. Як пояснюють аналітики ЦЕС, для будь-якої відкритої економіки дефолт суверена автоматично означає відсутність доступу до будь-яких фінансових ресурсів для держбанків та держкомпаній. Потенційна відмова від виконання зобов’язань означає підвищений ризик контролю за капіталом та націоналізації активів. Це призведе до того, що навіть просто страхувати міжнародні торгові операції будь-кому з російської юрисдикції стане набагато дорожче або ж неможливо взагалі.

    Росія із ліквідного перспективного ринку, частини групи BRIC (Бразилія, Росія, Індія, Китай), миттєво перетворилася на країну-вигнанця. Цінні папери РФ прибирають з фондових індексів – а значить, і з портфелів великих індексних фондів, пенсійних фондів.

    Економісти JP Morgan прогнозують, що економіка Росії впаде сильніше, ніж у 1998 році.

    За їхніми словами,  зараз санкції підривають дві опори стабільності – валютні резерви центробанку та позитивне сальдо поточних операцій

    “Чим довше будуть діяти санкції, і особливо, якщо вони будуть розширені за рахунок гази і нафти, тим більша ймовірність, що ринок капіталу Росії залишиться покинутим на довгі роки”, – підтверджує прогноз керівник макростратегії у State Street Global Markets Тім Граф.

    Стан речей в економіці РФ відображає і курс валют. Курс російського рубля до долара, який на початку війни складав 80 руб/дол., вже знецінився вдвічі. Лише за учорашній день “дерев’яний” втратив 25 відсотків вартості, знизившись до 152,5 руб/дол. А з урахуванням введеної комісії у 30 відсотків пересічний росіянин зможе придбати американську валюту по курсу не менш ніж 200 руб/дол. Крім цього, США та ЄС припинили постачання в Росію готівкових доларів та євро.

    Фінансовий аналітик Влад Пономар зазначає, що внаслідок виходу з РФ багатьох іноземних компаній зупинилися цілі галузі російської економіки, виробництво автомобілів, авіагалузь і т.д. За його словами, лише за тиждень зупинилося 38 автозаводів, спостерігається втрата робочих місць у нафто- та газовидобутку, у виробництві продуктів, пива тощо.

    “Але економіка – це сполучені судини. Якщо зупинилася одна галузь і ці люди залишилися без роботи, вони не принесли гроші в іншу галузь, а інша, не отримавши грошей від першої, не принесла в третю і т.д. Тому моя оцінка приросту нових безробітних у результаті цього бойкоту – 6 млн нових безробітних вже. У РФ 71,2 млн зайнятих. Тобто плюс 8,5 відсотка до безробіття лише за тиждень”, – каже експерт.

    Він зазначає, що зупинка цілих галузей знекровить бюджет через падіння збору податків. А дірка у бюджеті по ланцюжку означає проблеми з виплатою зарплат бюджетникам.

    Чекайте на найжорсткішу кризу

    Прогнози міжнародних економістів зрозумілі: всі говорять про катастрофічні наслідки та відкат російської економіки до небачених рівнів. Цікавими також є думки саме російських бізнесменів, які багато років були вірними рабами Путіна, але зараз починають усвідомлювати руйнівний масштаб світових санкцій.

    Російський бізнесмен Олег Дерипаска прогнозує, що Росію очікує найжорстокіша криза щонайменше на три роки через військову агресію проти України.

    “Я розумію це краще за інших. Коли люди вам кажуть: опустять залізну завісу чи не опустять? Залізну завісу вже опустили. Криза (очікує країну) щонайменше років на три найжорстокіша. Множте кризу 1998 року щонайменше на три”, – сказав він, виступаючи на Красноярському економічному форумі.

    “Потрібно буде заново відкривати цю завісу. Перший крок – це мир. Другий крок – чесно обговорити, де живемо, як живемо, на яких умовах, хто чим командує, які ризики становить, безумовно, важливо підняти населення”, – сказав Дерипаска.

    Те, як не винне російське населення, дуже добре видно з кадрів вуличних опитувань громадян РФ щодо війни в Україні – вони підтримують дії свого фюрера російського розливу та кажуть, що Україна “сама напросилася”.

    Російський економіст, професор фінансів, доктор університету Чикаго Максим Миронов коротко і лаконічно оцінив санкції накладені на Росію словом “п…ць”.

    “Пояснюю на пальцях. Незабаром росіян чекає дефіцит базових продуктів. Я говорю не про всякі айфони, імпорт яких вже заборонили, а про їжу, одяг, автомобілі, побутову техніку тощо. Росія – дуже вбудована у світову торгівлю. І вже найбільші оператори відмовляються надсилати контейнери до Росії. Але навіть якщо станеться диво, і Росія знайде когось, хто готовий відправляти контейнери в Росію за три лічильники, то як за це платити?”, – каже економіст.

    За його словами, експортні доходи скоротяться в рази, тому що всі покупці намагатимуться відмовитися від російських товарів: навіть непідсанкційні нафтові компанії вже не можуть знайти покупців на свою нафту.

    Миронов зазначає, що російський центробанк накопичив величезну скарбничку – 650 млрд доларів, тільки більше половини цих резервів вже заарештовано, а що робити із золотом – теж не дуже зрозуміло.

    “Багато хто думає, що Росія за минулі роки побудувала купу заводів, тільки всі ці заводи – автомобільні, авіаційні, побутової техніки, тощо, використовують активно імпортні компоненти. Тобто найближчими місяцями на нас чекає зупинка цілих галузей з усіма наслідками – дефіцитом товарів, масовим безробіттям, відповідно падінням збору податків і, як наслідок, проблеми з виплатою зарплат бюджетникам. Літаки навіть у Росії теж скоро перестануть літати. Адже вони майже всі імпортні, а Захід уже заборонили постачати запчастини”, – каже економіст.

    Він зазначає, що і інтернет, яким його знали росіяни, також прикриють. Вже заблокували купу інформаційних сайтів, днями збираються блокувати Вікіпедію.

    “Щодо сільського господарства. А ви знаєте, що в Росії частка імпортного насіння майже 40 відсотків? А по картоплі частка імпортного насіння – 90 відсотків? Тобто звичайно, що-небудь аграрії придумають з часом, але як мінімум у короткостроковій перспективі варто очікувати на дефіцит базової с/г продукції та різкий зліт цін. І це також ще не все”, – каже економіст.

    За словами Миронова, єдиний плюс із цієї історії, – те, що ті, хто ностальгував за СРСР, зможуть на своїй шкурі відчути всі його принади.

    “І це буде не щодо травоїдного СРСР на кшталт Хрущова-Брежнєва-Горбачова, а СРСР, на чолі якого стоїть божевільний диктатор”, – резюмував експерт.

    На Росію очікує лише занепад та забуття / фото ua.depositphotos.com

    На Україну ще чекають важкі чорні дні із втратами, але в кінці тунелю майорить перемога. Нашу країну підтримує цивілізований світ, який допомагає нам зараз і допоможе потім відбудувати усе зруйноване божевільним агресором.

    А ось на Росію очікує лише занепад та забуття. Важко уявити, що після того, що вона зробила з мирною Україною, хтось із притомних країн захоче мати справу з нею. І ще не одне покоління буде розплачуватися за дії кривавого диктатора та мовчазну підтримку його мільйонами росіян.

    Автор Катерина Жирій

    Найсвіжіше

    Популярне