Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Відчувають близький крах: У РПЦ знову заговорили за зустрічі в «Амманському форматі»

    У Московському патріархаті відчувають, що їх можуть засудити під час суду Пентархії у квітні 2022 року, а їхньому свавіллю в Україні, Кіпрі, Греції, Африці та інших Церквах настане крах.

    Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) у програмі «Церква і світ» на телеканалі «Росія 24» заявив про необхідність нових зустрічей в «Амманському форматі».

    «Якщо комусь хочеться розв’язувати ті питання, які накопичилися в міжправославній спільноті – а таких питань стає дедалі більше, – то треба, звичайно, подумати про якийсь формат, який дозволив би православним церквам зустрічатися та обговорювати проблеми, що виникли. Була зустріч в Аммані на запрошення Єрусалимського патріарха – цілком можливо, що така зустріч відбудеться. Якісь майданчики для спілкування православних церков, мені здається, потрібні», – розповів глава ВЗЦЗ МП 5 лютого.

    Митрополит Іларіон зазначив, що проведена в 2020 році в Аммані зустріч «стала дуже успішною». Нагадаємо, на цій Амманській зустрічі не було більшості предстоятелів і делегацій Православних Церков, а самі російські експерти назвали подальші зустрічі безперспективними. На неї прибув лише Сербський патріарх, а також предстоятель Церкви Чеських земель і Словаччини.

    «Я думаю, що такі наради необхідні, тому що інакше Помісним Православним Церквам буде важко координувати свої дії», – підкреслив митрополит Іларіон.

    Водночас у РПЦ «вдячні Єрусалимському Патріарху за ініціативу, яку він зробив (у 2020 році, – ред.). Якщо буде зроблена нова така ініціатива, звичайно, ми відгукнемося на запрошення», – підкреслив митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв).

    Нагадаємо, 26 лютого 2020 року у столиці Йорданського Хашимітського Королівства Аммані відбулася зустріч предстоятелів 4 автокефальних православних церков – Єрусалимської, Російської, Сербської, Чеських земель і Словаччини, за участі менш представницьких делегацій ще двох – Румунської та Польської.

    Також після того, як влада Туреччини змінила статус Собору святої Софії із музею на мечеть, у РПЦ вже говорили, що «склалися хороші умови» для нового Амману 2.0. Також на думку релігійного експерта Олександра Єфременка на Аммані 2.0 відбудеться відкол РПЦ від Вселенського православ’я

    Для скликання Амману президент Росії Владімір Путін навіть зустрівся із Єрусалимським патріархом. Після зустрічі із Путіним Феофіл анонсував збори в Аммані. Проте у Аммані з анонсованого всеправославного собору вийшла зустріч Сербського патріарха із моспатріархом Кірілом (Гундяєвим). Більшість православних Церков проігнорували вищезгадану ініціативу РПЦ і Росії, знаючи, що на ній росіяни хотітимуть засудити Вселенського патріарха через надання Томосу ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне