Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Самі себе виказали: російські експерти порівняли антиканонічні дії Філарета із вторгненням РПЦ в Африку

    Нещодавно почесний патріарх Філарет, попри заборону з боку Православної церкви України, звершив нову «хіротонію» і змінив титул розкольнику з Греції – «єпископу» Авксентію (Марінесу). На сайті УПЦ КП зазначено, що Авксентій тепер не носить грецький титул «митрополит Егінський», а іменуватиметься «митрополит Херсонеський і Волноваський».

    Попри це пропагандистські ресурси РПЦ і їхні, так звані, експерти, на кшталт фігуранта “Миротворця” Алєкса Вознєсєнського, запустили дезінформацію про те, що Філарет «призначив “єпископа” і свого екзарха в Греції». При цьому першоджерелом поширення такої інформації став проросійський грекомовний ресурс, який вже неодноразово постив фейки, під назвою «Ромфея». Розберімося у цій ситуації.

    З точки зору ПЦУ, всі «єпископи» призначені Філаретом у Грецію не є архієреями ПЦУ, тому говорити про вторгнення ПЦУ в Грецію не буде відповідати дійсності, навіть якщо це відбудеться. До того ж Філарет не призначав Марінеса туди як «екзарха» від ліквідованої «УПЦ КП», а лише змінив титул його із прив’язкою до українських міст.

    З усім тим, російські експерти з «Правблогу» розглядають спотворені факти і порівнюють їх із діями РПЦ в Африці. Тобто спочатку мало місце поширення неправдивої інформації, а після цього, на основі таких відомостей, з’являються якісь звинувачення у бік ПЦУ.

    Ось що вони пишуть: «…на тлі тієї хвилі щодо “вторгнення РПЦ в Африку”, яку підняли церкви, що пішли в розкол, ігнорування Фанаром і кроку Філарета буде виглядати справжнісіньким лицемірством. І свідченням подвійних стандартів (“поява Патріаршого екзарха в Африці бачимо, поява “патріаршого екзарха” у Греції не бачимо”)».

    У «Правблозі» також запевнили, що Філарет «все зробив легітимно, бо греки самі визнали його “законним єрархом”». Насправді як ми вже вище писали, це є маніпуляцією і спотворенням фактів у виконанні російських пропагандистів. Філарет дійсно визнаний законним єрархом ПЦУ, проте він почав висвячувати єпископів без соборного рішення єпископату Православної церкви України, що потягло заборону на такі «хіротонії» і на висвячених ним «єпископів». Щоб припинити це свавілля ПЦУ кілька разів забороняла єрарху вчиняти такі дії і нагадувала Філарету, що всі висвячені ним «єпископи» не є такими, тобто не є єпископами.

    Таким чином, якщо російські експерти порівнюють ситуацію із Філаретом і вторгненням РПЦ в Африку, ставлячи знак дорівнює між антиканонічним і свавільними хіротоніями для ліквідованої «УПЦ КП» та антиканонічним і свавільним заснуванням «екзархату РПЦ в Африці», то тим самим визнають і нелегітимність дій Московського патріархату в Африці.

    Вони також опосередковано визнали, що митрополит РПЦ в Африці Леонід (Горбачов) є аналогічний розкольнику із Греції Авксентію (Марінесу). А схожість дійсно є, якщо взяти до уваги кого РПЦ прийняла до себе в Африці. Йдеться про заборонених в служінні священнослужителів, а також самозваних «патріархів» і «єпископів».

    Найсвіжіше

    Популярне