Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Попри заборону від ПЦУ. Філарет звершив нову «єпископську хіротонію»

    23 січня 2022 року почесний патріарх Філарет у Володимирському соборі, попри заборону від предстоятеля Православної Церкви України, звершив «архієрейську хіротонію» архімандрита Авіва (Панку) на «єпископа Ришканського, вікарія Східно-Молдовської єпархії».

    Про «звершену хіротонію» повідомляє сайт «УПЦ КП».

    Нагадаємо, у жовтні 2021 року предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній підписав Указ, яким передбачено вжиття заходів дисциплінарного характеру у відношенні священнослужителів ПЦУ, які допустили порушення канонічного порядку та церковного Статуту.

    У документі йдеться про те, що рішенням Священного Синоду (Журнал №30 засідання від 25 червня 2019 р.), затвердженим Архієрейським Собором ПЦУ 14 грудня 2019 р. визначено, що відповідно до канонічних правил єдиним керуючим Київською єпархією є предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України, а “Почесний патріарх Філарет залишається у складі єпископату ПЦУ, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією”. Тому почесному патріарху Філарету, “..як архієрею на спокої, заборонено вчиняти дії, які є виключною прерогативою правлячого єпископа, зокрема надавати благословення на постриг в чернецтво, здійснювати рукоположення в будь-який священний сан…”, – нагадують в Указі.

    На підставі сказаного, у ПЦУ застерігали почесного патріарха, що всяке служіння чину архієрейського рукоположення, як вчинене у стані заборони, є антиканонічне і не визнається дійсним зараз та не може бути визнаним у майбутньому.

    Таким чином «архієрейська хіротонія» архімандрита Авіва (Панку) на «єпископа Ришканського, вікарія Східно-Молдовської єпархії» здійснена почесним патріархом Філаретом, згідно з указом ПЦУ, визнається недійсною. 

    Раніше Філарет просив скандальний адмінсуд Києва відновити «УПЦ КП», яка була ним ліквідована у грудні 2018 року на Об’єднавчому соборі.

    Також нещодавно «єпископ УПЦ КП» просив митрополита РПЦ Іларіона про «поступки одне одному» і «прощення».

    Нагадаємо, у 2019 році після кількох місяців від надання Томосу ПЦУ патріарх Філарет почав говорити, що Томос «не такий», як мають інші Церкви, хоча це насправді не так. Далі почесний патріарх, нехтуючи визнанням від інших Церков і автокефалією ПЦУ, заявив, що відновлює ліквідований ним і ніким не визнаний «Київський патріархат». Він почав висвячувати багато «єпископів», маючи в управлінні лише кілька парафій та Володимирський собор.

    Як бачимо, патріарху Філарету не важливе визнання інших церков і канонічне розв’язання українського питання втручанням Матері-Церкви — Вселенським патріархатом, який визнав анафему на Філарета недійсною і який заснував християнство на Русі, Київську митрополію.

    Найсвіжіше

    Популярне