П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    «Єпископ УПЦ КП» просить митрополита РПЦ Іларіона про «поступки одне одному» і «прощення»

    Секретар вікаріату УПЦ КП у США «єпископ» Лука (Згоба) попросив главу Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополита Іларіона про поступки одне одному.

    Відповідний лист опубліковано на сайті ліквідованого Київського патріархату.

    У відкритому листі так званий «єпископ УПЦ КП» цитує Біблію, де йдеться про поступки одне одному й взаємне прощення.

    «Ваше Високопреосвященство, за ці роки ми стали свідками багатьох сумних подій, які боляче ранять Церкву Христову. Тепер, коли ми, віруючі, та все суспільство переконалися, наскільки шкідливими для Церкви і народу є існуючі між представниками різних православних юрисдикцій суперечки, закликаю Вас дослухатися до слів апостола Павла: «А тепер ви вiдкладiть усе: гнiв, лютiсть, злiсть, лихослiв’я, лайливiсть уст ваших; не говорiть неправди один одному… Отже, вдягнiться, як обранi Божi, святi та улюбленi, в милосердя, благiсть, смиренномудрiсть, лагiднiсть, довготерпiння, поступаючись один одному i прощаючи взаємно, коли хто на кого має скаргу: як Христос простив вас, так i ви. Бiльш за все вдягнiться в любов, яка є сукупнiстю довершености. I нехай панує в серцях ваших мир Божий, до якого ви й покликанi в одному тiлi, i будьте вдячнi» (Кол. 3, 8-15)», – пише Лука Згоба.

    Що ще абсурдніше, що «єпископ» Лука (Згоба) згадує за визнання недійсної анафеми на Філарета, здійснене Вселенським патріархом Варфоломієм, але пише листа з вибаченнями єрарху РПЦ, тобто до Церкви — яка в 1997 році цю анафему на Філарета і наклала.

    «11 жовтня 2018 року Священний Синод Константинопольської Церкви, на чолі зі Всесвятійшим Патріархом Варфоломієм ухвалив рішення про визнання незаконною і недійсною «анафеми», накладеної Російською Церквою на Патріарха Філарета», – нагадав «єпископ УПЦ КП».

    З усім тим, так званий «єпископ Київського патріархату» засудив вторгнення РПЦ в Африку, назвавши цей крок нищенням єдності православ’я і порушенням канонів. «До нас доходять голоси Помісних Церков про ситуацію, інспіровану РПЦ, яку характеризують як нищення єдності Православ’я, зловживання, насильство та, навіть, релігійний тероризм. Вважаємо, що брутальний нігілізм церковних канонів, який ми спостерігаємо, матиме руйнівні наслідки найперше для самих порушників Священного Передання», – заявляє «єпископ» Лука Згоба.

    Таким чином, у так званому «Київському патріархаті» з одного боку не проти тісніше співпрацювати з РПЦ і «простити все одне одному, піти на поступки» з тими хто наклав анафему на Філарета. З іншого боку навіть в «УПЦ КП» осуджують інтервенцію РПЦ в Африку.

    Нагадаємо, що після кількох місяців від надання Томосу ПЦУ патріарх Філарет почав говорити, що Томос «не такий», як мають інші Церкви, хоча це насправді не так. Далі почесний патріарх, нехтуючи визнанням від інших Церков і автокефалією ПЦУ, заявив, що відновлює ліквідований ним і ніким не визнаний «Київський патріархат». Він почав висвячувати багато єпископів, маючи лише кілька парафій та Володимирський собор. Як бачимо, «єпископи», висвячені Філаретом, прагнуть вибачатись перед РПЦ, яка проголосила відлучення від Церкви почесного патріарха Філарета і не хочуть цього робити перед Вселенським патріархатом, який визнав це відлучення недійсним і який заснував християнство на Русі, Київську митрополію.

    Тобто в «УПЦ КП» застосовують таке собі дводумство: де їм вигідно, там вони визнають рішення Синоду Вселенського патріархату (визнання недійсною анафеми на Філарета), а надання Томосу ПЦУ, яке теж було затверджене Синодом Вселенського патріархату – не визнають.

    Найсвіжіше

    Популярне