Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Грає на руку Москві? Філарет прийняв у свою структуру розкольника із Греції

    «Архієрейський собор «Української православної церкви Київського патріархату» на чолі з Філаретом 23 жовтня вирішив прийняти в «УПЦ КП» розкольника з Істинно Православної Церкви Греції (ІПЦ Греції) «митрополита» Авксентія (Марінеса). ІПЦ Греції не визнає жодна автокефальна Церква і не має з нею спілкування.
    Замість підтримки визнання Помісних Церков Православної Церкви України Філарет, який досі є почесним патріархом ПЦУ, обрав співслужіння із єпископом-розкольником з Греції, офіційна Церква якої – Елладська – визнала ПЦУ однією з перших. Почесний патріарх Філарет в черговий раз засвідчив своїми діями, що для нього не важливе євхаристійне спілкування із Помісними Церквами, яке має Православна Церква України.

    Фото: УПЦ КП

    Нова Церква істинно-православних християн Греції (синод Авксентія) утворена у 1985 році, коли у неканонічній старостильній Церкві істинно-православних християн Греції відбулись суперечки між архієреями. Ця розкольницька структура розкололась на дві: більшу (синод Хризостома) і меншу (синод Авксентія). До меншої новоутвореної ІПЦ Греції (синод Авксентія) і приєднався Авксентій (Марінес), де і був висвячений на єпископа. Тобто він отримав архієрейство від розкольників, які своєю чергою вже були відколені від розкольників через внутрішні суперечки. Тепер ці залишки Авксентіївського синоду прийняв Філарет до себе, тоді як в Греції і по нині існує досить велика Старостильницька Церква, яка у 2010 році налічувала 230 монастирів, 361 священника і 22 єпископи і один навчальний заклад, але вони не бажають переходити в «Київський патріархат».

    10 жовтня сайт «Київського патріархату» повідомив про факт співслужіння почесного Філарета з розкольником. При чому Філарет тоді навмисне назвав Авксентія «митрополитом Херсонеським», а «не митрополитом Егінським», як зазначено на сайті «УПЦ КП». 23 жовтня Філарет прийняв цього розкольника в «Київський патріархат» і призначив його на «Херсонеську і Егінську єпархію УПЦ КП». Чи буде тепер Авксентій служити в Херсонесі? Ймовірно, що ні. Але чи буде він у Греції представляти «Київський патріархат»? Ситуація досить дивна, коли у Грецію прибуде єпископ «Київського патріархату», якщо до того там існувала, чи існує (достеменно не відомо) Істинно Православна Церква Греції.
    Сам слід Авксентія, до переходу в «УПЦ КП» губився десь у 2015 році. Його активної діяльності не спостерігалось аж до цього моменту. У 2015 році на сайті enotitapnevmatos.blogspot.com пише: «Ми читали, що недавно була розпущена фракція флорин-серафаемітів, де “архієпископом Афін і всієї Греції” був пан Авксентій Марінес, який отримав своє “свячення” від відомого Максима Валліанатоса. Доля членів “ієрархії” цієї партії і її послідовників невідома». Тим не менше, на сайті «УПЦ КП» пишуть, що в єпархії Авксентія (Марінеса) є 70 священнослужителів, 50 ченців, які подвизаються в 10 монастирях. Чи дійсно цій статистиці можна довіряти, якщо вже у 2015 році ніхто не помічав діяльності Авксентія і не знав про подальшу долю ченців і священників ІПЦ Греції?
    Ще раз підкреслимо: замість визнання канонічних Церков, яке має Православна Церква України, почесний патріарх Філарет обрав шлях ізоляції від неї задля збереження влади у своєму ручному «Київському патріархаті», ліквідованій ним же релігійній організації. Тепер, все що залишається старцю, це хвалитись співслужінням із такими «відомими єрархами» як Авксентій (Марінес), і звітувати про збільшення «УПЦ КП» внаслідок прийняття нечисельної групи розкольників у своє лоно.

    Це, з одного боку грає на руку Російській православній Церкві, яка зацікавлена в тому, щоб визнання ПЦУ загальмувало, а патріарха Варфоломія осудив весь православний світ, адже Філарет формально досі знаходиться у ПЦУ. Зважаючи на його вік і заслуги до моменту Об’єднавчого собору у кінці 2018 року, ПЦУ не стала виключати його зі своєї єрархії.

    РПЦ і Кремль усіма силами намагаються внести розкол у ті Церкви, що вже визнали ПЦУ. Ми багато розповідали про події навколо Александрійського Патріархату. Рішення Філарета може похитнути позиції тієї частини Елладської Церкви, на чолі з її предстоятелем архієпископом Єронімом, що підтримує спілкування з ПЦУ. Бо почесний патріарх дав противникам автокефалії ПЦУ вагомий привід для критики: жодна Церква не буде толерувати незаконну присутність іншої Церкви на своїй канонічній території. І про це вже активно почали галасувати промосковські пропагандисти, зокрема відомий нашим читачам Алєксандр Вознєсєнскій.

    З іншого боку, РПЦ було б вигідно прийняти до себе Авксентія і утворити свою юрисдикцію в Греції, якщо ІПЦ Греції (синоду Авксентія) дійсно там має парафії і якусь присутність. Таким чином Філарет, за словами Курєва, випередив очільника РПЦ Московського патріарха Кіріла.

    Однак прийняття розкольника Авксентія нічого не змінить для “Київського патріархату”, адже ані «УПЦ КП», ані релігійна структура, яку покинув Авксентій, не мають євхаристійного спілкування із Помісними Церквами й є нечисельними, якщо вони взагалі існують. Також не має сенсу існування невизнаного «Київського патріархату» в умовах коли в Україні є єдина Помісна Православна Церква України, визнана Вселенською Церквою-Матірю, Александрійською, Елладською та Кіпрською Церквами. Ще абсурднішим буде виглядати «митрополит» Авксентій, який захоче у Греції представляти «Українську Православну Церкву Київського патріархату».

    Найсвіжіше

    Популярне