П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄСПЛ взявся за примусове психіатричне лікування російського шамана Габишева

    Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зареєстрував скаргу на госпіталізацію якутського шамана Алєксандра Габишева до психдиспансеру, здійснену 27 січня 2021 року після штурму його житлового будинку 55 силовиками.

    Про це повідомив захисник Габишева Алєксєй Прянішніков у своєму Телеграм-каналі.

    “Тепер чекаємо неупереджену оцінку практики, що відновлюється в Росії, закривати в психлікарню за “болючі ідеї реформаторства”, – зазначив юрист.

    Захист якутського шамана Алєксандра Габишева у вересні минулого року звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою на його примусову госпіталізацію до психоневрологічного диспансеру.

    У скарзі Алєксєй Прянішніков зазначив порушення статті 3 Європейської конвенції про заборону тортур. Захист Габишева вважає, що лікування нейролептиками за відсутності вичерпних доказів наявності ознак психічного захворювання та небезпеки чоловіка для себе та оточуючих створює загрозу його життю.

    “У комбінації із вмістом у приміщенні закритого типу з місткістю не менше 25 осіб, без можливості прогулянок на свіжому повітрі, та в оточенні потенційно небезпечних осіб, було фактично створено тортурні умови утримання”, — йдеться у заяві юриста.

    Прянішніков також заявив про порушення прав підзахисного на свободу та особисту недоторканність (ст. 5 Конвенції), справедливий судовий розгляд (ст. 6 Конвенції) та свободу вираження поглядів (ст. 10 Конвенції).

    “Габишев зазнає переслідувань з боку російської влади за висловлення думки про необхідність проведення реформ та забезпечення змінності влади в країні”, – зауважив юрист. Він підкреслив, що якутські психіатри протягом двох років обґрунтовують наявність у Габишева психічного захворювання цитатами з його публічних висловлювань про необхідність забезпечити змінність влади, з якої лікарі зробили висновок про наявність у чоловіка “болючих ідей реформаторства”.

    23 вересня 2021 року Верховний суд Якутії відхилив у повному обсязі апеляційну скаргу адвокатів шамана Алєксандра Габишева, які намагались домогтись скасування заходів примусового лікування у відношенні свого підопічного.

    Якутський шаман Алєксандр Габишев оголосив свій перший похід для здійснення “обряду вигнання Путіна з Кремля” навесні 2019 року. Його затримали через кілька місяців на кордоні Бурятії та Іркутської області. Проти нього порушили кримінальну справу про заклики до екстремізму.

    У січні 2021 року Габишев заявив, що має намір почати новий похід в Москву в березні цього року. Проте 28 січня його затримали і помістили в психоневрологічний диспансер.

    Найсвіжіше

    Популярне