Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Сербська Церква не має жодного права судити надання автокефалії ПЦУ, бо і сама її отримала від Вселенського патріарха

    Архімандрит Вселенського Патріархату Романос Анастасіадіс прокоментував нещодавнє інтерв’ю предстоятеля Сербської Православної Церкви Порфірія виданню МЗС Росії, в якому він називає автокефалію ПЦУ «порушенням канонів».

    За словами архімандрита Романоса, ті Церкви, які отримали автокефалію від Вселенського Патріархату не мають жодного права критикувати надання автокефалії ПЦУ.

    «… називаймо речі такими, якими вони є насправді з погляду православної еклезіології, Святих Канонів та Священного Передання.  Дочірні Церкви, які існують завдяки і лише завдяки прихильності Матері-Церкви Константинополя, вони не мають жодного права, без будь-якого рішення Вселенського Собору, який затверджує їхній статус, судити суверенні рішення Великої Церкви (Вселенського патріархату, – ред.)!», – підкреслює архімандрит у своєму в блозі.

    Він додав, що надання автокефалії, яке було в їхніх випадках, є винятковою прерогативою Вселенського Патріархату.

    «Якщо це не так, то ці церкви просто не існують! Тоді Порфирій – не патріарх Сербії, не голова автокефальної церкви, а митрополит Белграда Вселенського патріарха! Так воно і є. Закони та правила діють однаково стосовно всіх! Це те, що диктує як божественна, і людська справедливість! (На жаль, як сербський етнорасизм розуміє справедливість і правила…)», – зауважив архімандрит Романос.

    Також, архімандрит пояснив, що надання Вселенським Патріархатом автокефалії іншим Церквам не передбачає скликання всеправославних соборів з цього питання, як на це «лицемірно посилаються русофільські папуги».

    «Стародавній порядок передбачає лише дискусії між Вселенськими Патріархатами з ініціативи Першого (предстоятеля, – ред.), Вселенського Патріарха. Настав час, хай і з невеликим запізненням, усім усвідомити це. Бо таке православ’я наших отців. Якщо їм це не подобається, нехай будують власні «церкви»… Вони, звичайно, можуть це зробити. Але тепер вони будуть належати до тієї ж групи, що й вороги Церкви Христової протягом століть, різні прокляті лідери розколів та єресей. Нехай вони самі вирішать, яку участь вибрати: апостолів чи Юди?»,  – підсумував священнослужитель.

    Також, архімандрит Романос пише, що з людьми, зіпсованими російськими грошима, не може бути діалогу. Він підмітив, що на думку сербського патріарха, вірні ПЦУ, яких в чотири рази більше за Сербію, не можуть мати автокефальну Церкву.

    Найсвіжіше

    Популярне