Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Іх там нєт»: У РПЦ заявили, що це не вони чинять хаос у православ’ї, а Вселенський патріархат шкодить Росії

    Темник “іх там нєт” повторили в ручній Церкві Кремля – Російській православній церкві. У Московському патріархаті, попри розірвання в односторонньому порядку євхаристійного єднання із усіма, хто визнав Православну церкву України, попри підкупи рублями єрархів Кіпрської Церкви і Александрійського Патріархату (що було підтверджено на Синоді Александрійської Церкви), заявили, що хаос у світовому православ’ї створено через дії Вселенського Патріархату, а не Російської Церкви.

    Сама ж РПЦ, позиціює себе, як спаситель від «розколів», і від руки “Держдепу США”, який також, за версією РФ, причетий до “розколу” України і Росії. Говорячи в такому ключі, митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) визнав, що саме створення автокефальної, тобто незалежної від Росії, Церкви в Україні є ворожою дією стосовно Моспатріархату і як з цього випливає – Росії.

    “У світовому православ’ї внаслідок односторонніх і ворожих до Російської церкви дій Константинопольського патріарха створено ситуацію канонічного хаосу”, – розповів в інтерв’ю РИА Новости голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Іларіон.

    Ігноруючи питання відсутності РПЦ на Всеправославному соборі на Криті у 2016 році, митрополит Іларіон натомість звинуватив Константинополь у небажанні діалогу, а свавільну інтервенцію РПЦ в Африку назвав “нестандартним рішенням”.

    “…Поки Константинополь відмовлятиметься від діалогу і вестиме монолог, видаючи постанови в стилі “Roma locuta, causa finita”, православним церквам доводиться і доведеться надалі приймати нестандартні рішення”, – впевнений Алфєєв.

    Крім цього єрарх Моспатріархату не бачить нічого поганого в тому, що РПЦ без всеправославного обговорення сама вирішила, що має право порушувати канони Вселенських соборів і вдертись в Александрійську Церкву, яка стоїть другою у Диптиху. Таке свавілля у РПЦ пояснюють співслужінням патріарха Феодора з предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм. Раніше РПЦ аналогічним чином, без “соборного обговорення”, окупувала Київську митрополію, як зауважив релігійний експерт Олександр Єфременко.

    Також, служителі РПЦ не вбачають у військовій і політичній агресії РФ проти України нічого, щоб могло зруйнувати єдність і між двома державами і викликати вороже ставлення до частини Кремлівської Церкви в Україні – так званої «УПЦ МП» (РПЦвУ, – ред.).

    Фактично РПЦ перекидає провину за свої розкольницькі дії на інших. Моделюючи ситуацію на Україну і Росію, можна провести паралелі і на церковну повістку РФ. Щодо України у РФ також заявляли, що українці самі винні, що підтримували “майдан” і “хунту”, а РФ нібито просто захищало “російськомовне населення”, від терору бандерівців і Києва.

    Так і в Африці РПЦ сама, без будь-яких соборних рішень, може вирішувати де вороги, а де друзі, де розкольники, а де канонічні. При цьому в Моспатріархаті продовжують говорити про всеправославний собор, хоча у 2016 році саме РПЦ саботувала аналогічний собор на Криті.

    Тепер у якості “хунти” і “майданутих” виступають всі, хто підтримує автокефалію ПЦУ, а у ролі “російськомовного населення” – підкуплені африканські клірики, частина з яких, навіть не були православними, а вписані в “секретні списки” заради дутих цифр у ЗМІ.

    Автор: релігійний оглядач Іван Петрущак.

    Найсвіжіше

    Популярне