П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Сєргєй Лавров звинуватив Вашингтон у причетності до кризи в світовому православ’ї

    14 січня 2022 року відбулась пресконференція міністра закордонних справ Російської Федерації Сєргєя Лаврова. Відповідаючи на запитання проросійського журналіста з Греції Афанасія Циоліаса-Авгериноса, очільник зовнішньополітичного відомства вкотре звинуватив офіційний Вашингтон у втручанні в справи світового православ’я, що призвело до утворення Православної церкви України.

    “До нинішньої кризи у православ’ї безпосередньо доклали руку Сполучені Штати Америка, у них був сформований спеціальний механізм – спецпредставник зі свободи віросповідання, який насправді займався не свободою, а найактивніше налаштовував та фінансував Константинопольського патріарха Варфоломія для того, щоб він проводив лінію на розкол, зокрема в Україні насамперед, на створення там розкольницької неканонічної Православної церкви України”, – цитує “Кореспондент” заяву Лаврова.

    При цьому, представник путінського режиму зауважив, що Церкви Греції та Кіпру також зазнали сильного тиску, внаслідок якого, на його думку, були “вимушені” визнати ПЦУ.

    “На жаль, грецькі церкви перебувають під колосальним тиском, зокрема, наскільки я розумію, під тиском грецького уряду”, – заявив Лавров, втім зауважив, що йому відомий спосіб забезпечити свободу віросповідання.

    “Якщо ми домовимося з урядами тих країн, з дипломатами тих країн, на території яких розташовані канонічні православні церкви, не заважати їм жити своїм життям відповідно до їхніх законів, їхніх канонів, це буде найоптимальніший внесок дипломатії та інших державних структур у забезпечення тієї самої свободи віросповідання”, – сказав очільник МЗС РФ.

    При цьому, надзвичайно токсичне втручання Кремля у справи світового православ’я та відверто загарбницька поведінка Російської православної церкви, лишились поза увагою керівника російської дипломатії.

    Найсвіжіше

    Популярне