П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ привласнила Київську митрополію без будь-якого «соборного обговорення», – релігійний експерт

    Релігійний експерт Олександр Єфременко звернув увагу на те, що у РПЦвУ люблять апелювати до соборного обговорення, але вони самі ж не використовували його, коли анексували Київську митрополію Вселенського патріархату.

    «…перш за все, самій РПЦ потрібно визнати, що вона сама упродовж 300 років порушувала ці канони, зокрема, підло порушила принципи грамоти Константинополя про право висвячувати Київського митрополита. Скориставшись скрутним становищем Константинополя, РПЦ анексувала Київську митрополію та упродовж усього згаданого періоду працювала над тотальним знищенням українських церковних традицій, і проводила свідому політику асиміляції українського православ’я. В одному із моїх попередніх дописів я відзначав, що все це було зроблено всупереч волі духовенства і пастви Української Церкви, тобто із порушенням “соборності”, про яку заявляють представники РПЦ, і зокрема Антоній у згаданому інтерв’ю», – пише релігійний експерт, засновник Духовного Фронту України, Олександр Єфременко, коментуючи інтерв’ю митрополита РПЦвУ Антонія (Паканича) для проросійського телеканалу UkrLive.

    Експерт додав, що «на цьому тлі ще більш безглуздо і абсурдно звучать тези про те, що “українське питання” повинне розглядатись саме “соборно”».

    «Дивна річ, адже Москва присвоїла Київську Митрополію в односторонньому порядку без будь-якого обговорення на Всеправославному рівні, тепер же це питання повинно розглядатись виключно на Всеправославних нарадах чи соборах. Тобто раніше Москві було начхати на “соборність”, а тепер їй закортіло вирішувати це питання “соборним розумом”», – підкреслив Єфременко.

    Також Єфременко зауважив, що сам проєкт цього «соборного вирішення», на думку РПЦ, має відбуватись лише за московським сценарієм.

    «Не важко здогадатись яким чином має відбуватись це соборне обговорення, а саме завдяки “Амману 2.0”, про який також згадує Антоній у своєму інтерв’ю», – підсумовує релігійний експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне