П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Феодор: РПЦ, використовуючи світську владу і насильство, почала поневолювати інші Церкви

    Російська Православна Церква, використовуючи світську владу і насильство почала поневолювати інші Помісні Православні Церкви. Так вона поступила із Київською митрополією Вселенського Патріархату.

    Про це йдеться у посланні патріарха Александрійського Феодора.

    «Російська Церква, бажаючи підвищити свою владу та авторитет у православному світі, використовуючи свою світську владу, а іноді й насильство, почала наступати та “поневолювати” сусідні Православні Церкви, як вона зробила з Митрополією Києва в Україні, митрополією, яка завжди належала Вселенському патріархату», – йдеться в посланні патріарха всієї Африки.

    Він зауважив, що Російська Церква, що стала автокефальною лише в 1589 р., через Російську Імперію, отримала велику фінансову силу і міць, і це створило дуже багато проблем у тому, як вона сама бере свою роль та місію.

    «З розпадом Совєтського Союзу, до якого входили і Росія, і Україна, 1991 року українці, які були іншим від росіян народом, захотіли мати свою незалежну (Автокефальну) від Московського патріархату Церкву, з чим Російська Церква була рішуче не згодна», – підкреслив патріарх Феодор.

    Він нагадав, що після багатьох пригод, православні українські брати звернулися до Вселенського Патріархату, який є єдиним відповідальним, і у 2019 році здобули свою незалежну, тобто Автокефальну Церкву.

    За словами патріарха Феодора, РПЦ помстилась Александрійській Церкві за визнання ПЦУ.

    «Наш патріархат також погодився з цим актом Вселенського патріархату, оскільки він відповідає священним правилам та традиціям нашої Церкви. На жаль, Російська Церква, щоб помститись, порушила традицію Вселенських Соборів, які шанувалися всіма патріархами Росії до сьогоднішнього дня, і поспішила створити тут, у благословенній Африці, свою Церкву (Екзархат) як дію і практику чисто натхненну від “колоніалізму” і намагається “украсти” священників та християн із нашого патріархату, використовуючи неприпустимі способи», – підсумував патріарх Феодор.

    Нагадаємо, 29 грудня 2021 року Синод РПЦ у журналі №100 постановив прийняти до себе «102 клірики Александрійського Патріархату з восьми країн Африки, згідно з поданими проханнями». У РПЦ заявляють, що клірики з Африки нібито самі попросились до Московського патріархату, через  згадування патріархом Александрійським імені предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія, що є визнанням ПЦУ. 

    У Александрійській Церкві висловили «найглибший сум» з приводу цього рішення РПЦ. Пізніше патріарх Александрійський Феодор сказав про РПЦ так: «Нехай простить їх Бог».

    Предстоятель Кіпрської Церкви архієпископ Хризостом засудив вторгнення РПЦ в Александрійську Церкву.  «Я вважаю це найбільшою помилкою Москви», — наголосив архієпископ Хризостом.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці — це помста за визнання ПЦУ.

    12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський Патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених Патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського Патріархату», — підкреслюється в заяві.

    Найсвіжіше

    Популярне