П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ заявили, що «половина» Александрійського патріархату готова перейти до них

    У РПЦ впевнені, що половина Александрійського патріархату хоче поповнити їхні лави. Про це заявляє священик Московського патріархату Георгій Максимов. Він запевняє, що прохань набагато більше ніж 102, заявлених на синоді РПЦ 29 грудня 2021 року.

    При чому, тепер у РПЦ навіть не згадують за богословські причини пов’язані з ПЦУ, як раніше. Тоді вони казали, що африканські священники не бажають визнавати ПЦУ і йти в «розкол», тому переходять в РПЦ. Такі тези піддавались великим сумнівам релігієзнавцями і богословами. Тепер риторика служителів РПЦ дещо змінилась. За версією московитів, «греки в Африці, насаджують свій еллінізм замість православ’я й ігнорують потреби місцевих православних».

    Після таких заяв можна говорити, що Синод РПЦ вирішив показати грекам як треба, і тому вдерся в Африку із своїми рублями, щоб нібито не насаджувати «русскій мір», а православ’я. Хоча на Синоді РПЦ запевняли, що причина переходів була інша — згадування імені предстоятеля ПЦУ за богослужінням Александрійського патріарха Феодора.

    На думку священника РПЦ Максимова, присутність Російської Православної Церкви в Африці може «допомогти розвитку православ’я в Африці», але при цьому «це вимагатиме колосальних зусиль і коштів».

    Нагадаємо, 12 січня 2021 року Синод Александрійського патріархату констатував, що РПЦ застосовує підкуп духовенства. Також Синод постановив «Інформувати Святий Вселенський патріархат і помісні Церкви через їх предстоятелів, за допомогою доставлених патріарших листів, в яких буде описано “заражене” замішання, що відбувається серед “дітей, народжених від нас у Христі”, вірних африканців, внаслідок видимих ​​та невидимих ​​дій уповноважених осіб Російської Церкви». Крім цього Синод Александрійського патріархату вирішив «негайно застосувати до порушників церковні покарання, які передбачені Божественними та Святими Канонами». Синод зауважив, що більшість із 102 священників, які нібито перейшли до РПЦ, перебувають під церковним покаранням, або відлучені від Церкви, або мають інше сумнівне чи невідоме походження. Священники «які називають себе православними, але ніколи не належали до Александрійського патріархату», — підкреслюється в заяві.

    РПЦ не збирається зупинятись на Африці. 2 січня 2022 року глава ВЗЦЗ МП Іларіон (Алфеєєв) анонсував вторгнення РПЦ у Вселенський патріархат. Зокрема, він заявив, що РПЦ не може відмовити в духовному окормленні православним вірянам Туреччини.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній впевнений, що створення екзархату РПЦ у Африці, — це помста за визнання ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне