Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вторгнення РПЦ в Африку згуртовує антимосковську церковну коаліцію – релігійний експерт

    Вторгнення в Африку і заснування там екзархату Московського патріархату не принесе нічого доброго РПЦ, а лише згуртовує антимосковську церковну коаліцію серед Помісних Церков.

    Про це пише релігійний експерт Олександр Єфременко у своєму дописі у Фейсбуці.

    «… поки інтервенція РПЦ в Африку не принесла Даніловому монастирю бажаних результатів, а навпаки призвела до репутаційних втрат. Адже своїми нахабними діями Московська патріархія вчинила вторгнення до чужої канонічної території, чим порушила низку канонів Церкви, в тому числі тих, які були прийняті на Вселенських Соборах. Безумовно, що це все не зійде з московських церковних рук», – пише Єфременко.

    Водночас він додав, що такий вчинок лише згуртовує антимосковську церковну коаліцію.

    «Навряд що після такої “показової помсти” хтось із предстоятелів Помісних Церков захоче підтримати “Амман 2.0“. Цілком закономірно кожен з них може припускати, що Москва здатна так само зухвало зазіхнути на територію будь-якої іншої Церкви, якщо остання відмовиться “танцювати” під її дудку», – зауважив Олександр Єфременко.

    Релігійний експерт нагадав про колосальні фінансові збитки, які витрачаються на підкуп кліриків сумнівної репутації і які, проте, жодної користі принести не можуть.

    «Безумовно, такі зухвалі дії також будуть мати трагічні наслідки і для державно-церковних відносин як всередині самої Росії, так і на міжнародній арені», – підкреслює Єфременко.

    «Продовжую слідкувати за розгортанням цієї московсько-африканської епопеї. Та, наразі, хотів би підкреслити, що Москва зазнає від неї більше втрат, аніж отримує здобутки. Вважаю, що нічого доброго, окрім ганьби, цей проєкт РПЦ для Моспатріархату не принесе. Як співалось у відомому радянському мультфільмі: “нє ходітє, дєті, в Афріку гулять”…», – підсумував він.

    Читайте повний допис релігійного експерта Олександра Єфременка на Духовному Фронті України.

    Найсвіжіше

    Популярне