Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли про провідну зірку, що вказувала волхвам шлях до Богонемовляти Ісуса

    Понад дві тисячі років тому справдилися прадавні пророцтва і провідна зірка вказала шлях волхвам до Богонемовляти, а «побачивши зірку, вони зраділи радістю вельми великою» (Мф. 2: 10).

    Цей вислів походить з Євангелія, повідомляють на сторінці Православної Церкви України у Фейсбуці.

    Там зазначили, що і нині кожен з нас неодмінно потребує Божої допомоги і світлого дороговказу, який дозволить не блукати манівцями, а віднайти свою дорогу до вічного життя.

    В Євангелії від Матфея оповідається, що коли народився Ісус у Вифлеємі Юдейському, то волхви (мудреці) зі сходу прийшли до Єрусалима, кажучи: «Де є народжений Цар Юдейський? Бо ми бачили зірку Його на сході і прийшли поклонитися Йому». (Мф. 2: 2). Почувши це, цар Ірод розлютився і хотів вивідати у них час та місце народження Месії, але волхви не сказали йому. Вирушили вони, ведені зіркою, «яка йшла перед ними, аж поки, нарешті, прийшла і зупинилась над місцем, де було Немовля.

    Побачивши зірку, вони зраділи радістю вельми великою. І, увійшовши в дім, побачили Немовля з Марією, Матір’ю Його, і, впавши, поклонилися Йому; і, відкривши скарби свої, принесли Йому дари: золото, ладан і смирну. І, одержавши уві сні одкровення не повертатися до Ірода, іншою дорогою відійшли до країни своєї» (Мф. 2: 9 – 12).

    Є точка зору, що волхви уособлювали три «гілки» людства – нащадків Сима, Хама та Яфета. А дари, які волхви принесли Немовляті, були теж символічними: золото – як Царю, ладан – як Богу, і смирну (запашну рідину) – як Людині, Яка має померти заради спасіння людей.

    Деякі вчені намагались пояснити тогочасну Вифлеємську зірку певним астрономічним явищем (кометою, народженням нової зорі, з’єднанням планет тощо). Але отці Церкви вважали її чудесним явищем, яке не вкладається в рамки астрономії. Святитель Іоан Золотоустий писав, що ця зірка мала ангельську природу, а блаженний Феофілакт Болгарський називав її явленням божественної сили в образі зірки.

    Вифлеємська зірка стала важливим символом різдвяних свят, – зазначають у ПЦУ.

    Найчастіше вона зображується у формі з вісьмома променями, які символізують всі сторони світу. Вона є також традиційним атрибутом звичаїв різдвяного колядування – виконання духовних піснеспівів, які прославляють Подію, що є вічною у часі та просторі: народження Сина Божого, Який заради нас, людей, і заради нашого спасіння зійшов з небес і воплотився від Духа Святого і Діви Марії.

    «Нехай кожна людина у цьому світі відшукає провідну зірку, що осяє їй правильний шлях і приведе до спасіння!», – побажали в Українській Церкві.

    Нагадаємо, 5 січня, три роки тому патріарх Варфоломій підписав Томос ПЦУ. Також у ПЦУ розповіли, які церковні свята будуть у січні 2022 року.

    Найсвіжіше

    Популярне