Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Цього дня три роки тому патріарх Варфоломій підписав Томос ПЦУ

    Три роки тому, 5 січня 2019 року, Вселенський патріарх Варфоломій І підписав Томос про автокефалію Православної Церкви України.

    Церемонія підписання Томосу пройшла після спільного молебню патріарха Варфоломія і предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія в храмі Святого Георгія на території Вселенського Патріархату в Стамбулі.

    Томос є патріаршою грамотою, що офіційно затверджує канонічний автокефальний статус ПЦУ як однієї з 15 Помісних православних Церков світу, занесених у Диптих. Цей документ видається один раз і є основою існування автокефальної церкви. Він чинний з моменту його підписання.

    Шлях до незалежної української Помісної Церкви був складним і тривалим. Перша спроба була здійснена ще 100 років тому, за часів Гетьманату і Директорії. Але народженню Української Церкви завадила більшовицька окупація.

    Процес був відновлений з початком Незалежної України. Проте, багато років Москві вдавалося блокувати цей процес і обливати брудом УАПЦ і УПЦ КП, які прагнули автокефальної Церкви в Україні.

    У 2018 році всі очікування українців мати автокефальну Церкву почали справджуватись: 11 жовтня 2018 року Синод Вселенського Патріархату оголосив, що Російська православна Церква ніколи не мала влади над Київською митрополією і порушувала грамоту від 1686 року (документ було скасовано на Синоді Вселенського Патріархату 11 жовтня 2018 року), а церквою-матір’ю України був і є Вселенський патріархат, який хрестив Київ і заснував Київську митрополію та інші прилеглі єпархії.

    Окрім того, анафему на очільника УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ митрополита Макарія (Малетича) було визнано такою, що від початку недійсна і накладена з політичних мотивів.

    15 грудня 2018 року у Софії Київській пройшов Об’єднавчий собор. На ньому духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та двох єпархій Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і шляхом голосування обрали предстоятеля – митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

    Процедура надання автокефалії ПЦУ завершилась 6 січня 2019 року – в Патріаршому храмі Святого Георгія відбулося вручення Томосу про автокефалію та Божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій І та предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне