Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослов порівняв біографії «екзарха всієї Африки РПЦ» із місцевим митрополитом Александрійського Патріархату

    Богослов РПЦ Андрєй Кураєв, коментуючи ситуацію із вторгненням РПЦ на територію Александрійського Патріархату, для наочності порівняв біографії «екзарха всієї Африки РПЦ» Леоніда (Горбачова) із місцевим кенійським митрополитом Александрійського Патріархату. Виявилось, що Горбачов нічим не відмітився, окрім як скандалом у посольстві за час його єпископства в Аргентині.

    «…чим відомий митрополит Леонід? Хіба що роки його архіпастирства в Аргентині припали на скандал із наркотрафіком російського посольства», – йдеться в дописі Кураєва.

    Далі він розповів про Кенійського митрополита Александрійського Патріархату. «Андреас Тіллірідіс народився 1945 року в Лімасолі, Кіпр. З 1968 по 1972 рік він навчався у Свято-Сергіївському православному богословському інституті, під час навчання в Collège de France та École Pratique des Hautes Études, потім продовжив аспірантуру з історії церкви в Оксфордському університеті під керівництвом Калліста Уера, отримавши докторський ступінь. Наступного року за вказівкою архієпископа Макаріоса ІІІ Андреас вирушив до Найробі, щоб організувати православну семінарію. У 1992 році він був пострижений у ченці під ім’ям Макаріос. Він став архієпископом Зімбабве у 1998 році і, нарешті, архієпископом Найробі у 2001 році».

    «Архієпископ Макаріос може говорити, крім своєї рідної мови, ще грецькою, англійською, французькою, російською, італійською, а також на кількох африканських діалектах. Під його керівництвом Православна Церква переклала богослужбові тексти навіть на деякі діалекти, на яких раніше ніколи не писали. Під його керівництвом були висвячені два перші місцеві єпископи: Афанасій (Акунда) з Кісуму та всієї Західної Кенії у 2015 році та єпископ Неофітос (Конгай) з Ньєрі та гори Кенії у 2016 році».

    Нагадаємо, раніше Кураєв порівняв вторгнення РПЦ в Африку із ПВК Вагнера і атакою Путіна на Україну. Також релігієзнавець Дмитро Горєвой впевнений, що 102 клірики, які пішли в РПЦ, навіть на карті Україну показати не зможуть.

    Найсвіжіше

    Популярне